Društvo Vesti Zrenjanin

Proslavljeni zrenjaninski sportisti priključili se kampanji „I ja sam donor“

kampanja i ja sam donor

Proslavljeni zrenjaninski sportisti uključili su se u nacionalnu kampanju „I ja sam donor. Jer navijam za Srbiju“, koju su pokrenuli Ministarstvo zdravlja i Hemofarm fondacija. U akciju su se uključili atletičarka Ivana Španović, odbojkašica Maja Ognjenović i fudbaler Zoran Tošić.

 

Cilj ove kampanje je da se poveća broj donora organa, s obzirom na to da se Srbija nalazi na začelju regiona i Evrope po broju donora. Kod nas su registrovana svega tri donora na milion stanovnika, a na organ u našoj zemlji čeka oko 1.000 pacijenata.

 

– Jedanaest puta sam stajala na pobedničkom postolju međunarodnih takmičenja. Kada ste prvak sveta, i vaša zemlja je najbolja na svetu. Sada želim da moja zemlja još jednom bude najbolja – zajedno sa vama. Pridružite mi se – poručila je Ivana Španović povodom ove kampanje.

 

Pročitajte još: Uspešno obavljena transplantacija tkiva podlaktice na defekt usne duplje!

 

Maja Ognjenović je poručila da smo u ovoj igri svi deo istog tima, da je snaga u nama i da jedino zajedno stižemo do cilja.

 

– U tim najtežim trenucima je sigurno teško biti pribran i human, ali treba imati na umu da svako od nas potencijalno može da spasi sedam života. Stoga, pričajte sa članovima svoje uže i šire porodice, jer doniranje organa ne treba da bude tabu tema. Jer sutra kada dođe vreme, vaša porodica je ključni igrač kada je u pitanju davanje saglasnosti za doniranje organa. Uđi u igru. I pomozi da naš tim pobedi – poručio je Zoran Tošić Bambi.

 

Vreme da se sa reči pređe na dela

 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da su u pet transplantacionih centara u Srbiji stvoreni svi uslovi, da je adaptiran prostor, nabavljena neophodna oprema, formirani timovi koji rade 24 sata dnevno, 365 dana u godini, i da je neophodno da imamo više donora.

 

– Više od hiljadu pacijenata s nestrpljenjem čeka kada će se pojaviti donor. Ništa ne znače reči da podržavamo donorstvo ukoliko nema donora – rekao je Lončar.

 

On je istako da se doniranjem organa spasavaju životi i da je vreme „da se sa reči pređe na dela“.

 

– Ovih 1.000 pacijenata neće imati nikavku šansu ukoliko se ne pojave donori – rekao je ministar i zahvalio porodicama koje su dale saglasnost da njihovi najmiliji u trenutku moždane smrti postanu donori.

 

U Srbiji su najduže liste čekanja na transpalantaciju bubrega i na njoj se trenutno nalazi oko 780 pacijenata.

 

Na transpaltaciju jetre čeka 42 pacijenta, dok na transplaticiju srca čeka 39 ljudi.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Ne bih komentarisao akciju koju sprovodi doktor smrt,loncar u saradnji sa glupim sportistima,nego bih hteo da zamolim da neko sa portala zrenjaninski info istrazi koji to kurvin sin i moron steluje semafore na magistrali te za razliku od normalnog rada istih sada rade u kontra ritmu.Svakoga dana zrenjaninci koji koriste ovaj pravac moraju da stanu ispred svakog jebenog semafora bez ikakve potrebe,eto vam zanimljive teme koja nervira sugradjane.Pretpostavljam da to sada radi neki sns neskolovani moron ali mozda i gresim pa me zanima istina

sinovoz