Društvo Vesti Zrenjanin

Progresivno oboljenje: Šta je zapravo aneurizma abdominalne aorte?

doktor
Foto: Pexels

Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ iz Zrenjanina obaveštava građane da je i dalje u toku akcija skrininga aneurizme abdominalne aorte u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 

Na međunarodnom skupu kardiovaskularnih hirurga, održanom 31. oktobra u Beogradu, konstatovana je značajna učestalost aneurizmi i predložen je nastavak studije radi dobijanja većeg uzorka i preciznijih podataka.

 

PROČITAJTE JOŠ: Registrovano 116 novih slučajeva virusa korona, stigle i bivalentne vakcine

 

Pomoćnik direktora Opšte bolnice Zrenjanin dr Vanja Kunkin je predstavio podatke iz ove ustanove. U zrenjaninskoj bolnici je urađeno 195 pregleda, a analizom 164 pacijenata dobijeni su sledeći podaci: 17 odsto njih je imalo aneurizmu širine preko 25 milimetara, 9,1 odsto preko 36mm, 3,7 odsto preko 46 mm, a 0,6 odsto preko 56 milimetara. Jedan pacijent je hitno upućen u Urgentni centar zbog sumnje na disekciju.

 

Aneurizma abdominalne aorte nastaje sa starenjem

 

Aneurizma je proširenje krvnog suda koje se najčešće dešava na trbušnom delu aorte. Faktori rizika su pušenje i životna dob (preko 65 godina). Oboljenje je češće kod muškaraca, ali u poslednje vreme je učestalo i kod žena, zbog načina života. Pored ovih faktora, hipertenzija takođe može biti faktor rizika.

 

Aneurizma abdominalne aorte je progresivno oboljenje, koje nastaje sa starenjem. Aorta, kao krvni sud, postepeno raste i ne pravi nikakve simptome. Smrtnost kod pacijenata kod kojih je aorta pukla je visoka, od 30 do 80 odsto, dok je kod planiranih operacija od jedan do tri odsto. Ona ne može da se leči lekovima, ne operiše se odmah kada se otkrije, gleda se njen prečnik i rizik da pukne. Sve ovo govori o značaju ovog skriininga i značaju ranog otkrivanja oboljenja.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Na preglede u Opštoj bolnici Zrenjanin mogu se javiti pušači stariji od 65 godina, i muškarci i žene, jer su oni rizična grupa za ovo oboljenje. Zakazivanje se obavlja svakog radnog dana od 8 do 12 časova, na broj telefona 023/513-328. Pregledi se obavljaju na Radiološkom odeljenju.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz