Društvo

PRIJAVE U ŽELJENE OSNOVNE ŠKOLE

ZRENJANIN – U ponedeljak ističe rok da roditelji koji žele svoje dete, budućeg prvaka, da prijave u željenu osnovnu školu. To se odnosi samo na one koji bi da njihovo dete ide u školu kojoj ne pripada teritorijalno.

škola

Izborna, a ne teritorijalna škola, odnosi se pre svega na grad. U gradu ima 10 osnovnih škola, a budući prvaci upisuju se u školu iz svojih predškolskih grupa, u najvećem broju slučajeva u onu kojoj teritorijalno pripadaju. No, poslednjih godina primetno je da ima dosta onih roditelja koji bi, bez obzira na udaljenost, da svoje dete upišu u školu po želji.

– Imamo dosta zainteresovanih i prijavljenih i to nije slučaj samo ove godine – objašnjava za portal „Zrenjaninski“ Vesna Mađarov, direktorka Osnovne škole „Đura Jakšić“. – Mislim da je jedan od najvažnijih razloga što nam dolaze deca iz drugih delova grada taj što je naša škola prepoznata kao izuzetno bezbedna, jer je okruženje mirno. U našoj školu postoji pravilo: da dete u nju uđe nasmejano, ali da nasmejano i izađe. Isto važi i za nastavnike. I roditeljima je sve važnija činjenica da imamo odličnu međunarodnu saradnju i dobre projekte.

OŠ „Đura Jakšić“ će i ove godine formirati tri odeljenja prvaka.

– Nemamo razloga za bojazan, imaćemo prvake, a samim tim i opstanak škole nije doveden u pitanje – ističe Mađarov.

Pripremno – predškolski program ove godine pohađa 1.090 dece, što je osam više nego lane. I pored toga što će biti više prvaka, gotovo u svakoj školi čini sve ne bi li se mališani upisali baš kod njih. Organizuju se prijemi za roditelje i buduće prvake, a uskoro ni to neće biti dovoljno. Jer, ko obezbedi dovoljan broj odeljenja prvih razreda, ne treba da brine, bar neko vreme, hoće li škola opstati.

U selima je situacija drugačija. Izbora nema kad postoji jedna škola. A i za tu jednu nema dovoljno đaka. Sudeći prema polaznicima predškolskog programa, u školi „Petar Kočić“ u Banatskom Despotovcu naredne školske godine biće samo pet prvaka.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.