Društvo

PREDSTAVLjANJE VOJNIH ŠKOLA: Đaci slušali iskustva naših kadeta (FOTO)

ZRENJANIN – Promocija vojnih škola, namenjena osnovcima i srednjoškolcima završnih razreda, održana je danas u Kulturnom centru Zrenjanina.

Vojislav Vujčić, Maša Ilić i potpukovnik Uroš Domazet
Vojislav Vujčić, Maša Ilić i potpukovnik Uroš Domazet

Mladićima i devojkama predstavili su se učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole, kao i kadeti Vojne akademije, a povod promocije su raspisani konkursi za ove škole.

Potpukovnik Uroš Domazet, načelnik Kadetske službe Vojne akademije, kaže da će konkurs za upis u Srednju stručnu vojnu školu biti otvoren do 15. marta i da će biti primljeno 60 učenika.

– Konkursi za Vojnu gimnaziju, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije raspisani su 15. februara i trajaće do 31. marta. U Vojnu gimnaziju opšteg smera biće primljeno 120 učenika, u Vojnu akademiju ove godine primamo 90 kadeta, na šest studijskih programa, a na Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije 25 kadeta – objašnjava Domazet.

Vojni poziv predstavljen zrenjaninskim učenicima
Vojni poziv predstavljen zrenjaninskim učenicima

Svi zainteresovani kandidati koji žele da konkurišu za upis u vojne škole potrebno je da podnesu prijavu u centru Ministarstva odbrane u Zrenjaninu. Nakon završetka konkursa, Vojna gimnazija i Vojna akademija organizuju prijemni ispit iz srpskog jezika, matematike i fizičkog, kao i selekciju, odnosno sistematski pregled i proveru kod psihologa.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su za vreme školovanja učenicima i kadetima obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana u internatima, kao i celokupna nastavna literatura, kapaciteti Sportskog centra, biblioteke i internet centra. Po završetku školovanja, kadeti stiču visoko obrazovanje i stručno zvanje koje je propisano akreditovanim studijskim programima. Nakon uspešno završenog školovanja u Vojnoj akademiji i na Medicinskom fakultetu VMA primaju se u profesionalnu vojnu službu i proizvode u čin potporučnika odgovarajućeg roda – službe.

Patriotizam jedan od glavnih motiva
Patriotizam jedan od glavnih motiva

Zrenjaninskim osnovcima i srednjoškolcima predstavila se Maša Ilić iz Novog Sada, kadetkinja druge godine Vojne akademije, na studijskom programu javne finansije.

– Došli smo da učenicima prenesemo naša lična iskustva, zato što je drugačije kada to čujete uživo od nekoga ko je prošao kroz to, nego kada vidite na promotivnom spotu. Većina kadeta voli svoju zemlju i naravno da je patriotizam primarni motiv pri odlučivanju za ovaj poziv. S druge strane, odmalena volim uniformu, jer je i moj deda bio vojno lice, i ovo je nastavak porodične tradicije – ispričala je Maša Ilić.

Kadet treće godine Vojne akademije, smera pešadije, Vojislav Vujčić iz Zrenjanina, kazao je da je završio Zrenjaninsku gimnaziju, a da je ovu akademiju upisao zato što voli svoju zemlju i da je odmalena bio u okruženju u kome je viđao vojna lica.

– Moj pokojni otac je bio oficir i poginuo je na Kosovu 1998. godine. On je meni, uz patriotizam, velika motivacija za rad. A budućim kolegama bih poručio da Vojnu akademiju upisuju samo oni koji su spremni na puno odricanja i koji gaje ljubav prema otadžbini – naglasio je Vujčić.

Kako saznajemo, promocija vojnih škola 24. februara biće organizovana u Melencima, Elemiru i Tarašu, a dan kasnije u Kleku i Ečki.

Predstavljanje vojnih škola u Kulturnom centru
Predstavljanje vojnih škola u Kulturnom centru

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.