Društvo Vesti Zrenjanin

Predstavljamo Hemijsko – prehrambenu i tekstilnu školu „Uroš Predić“

hemijsko - prehrambena i tekstilna škola uroš predić

Portal zrenjaninski.com nastavlja sa promocijom srednjih škola u gradu, kako bismo našim mladim čitaocima i njihovim roditeljima pomogli u odabiru prave škole za nastavak školovanja. Ovog puta predstavićemo Hemijsko – prehrambenu i tekstilnu školu „Uroš Predić“ iz Zrenjanina.

 

U „Urošu Prediću“ đaci se mogu školovati za tri oblasti rada: hemija, nemetali i grafičarstvo, zatim proizvodnja i prerada hrane, kao i tekstilstvo i kožarstvo.

 

PROČITAJTE JOŠ: Muzička škola “Josif Marinković” u junu organizuje prijemni ispit

 

Na četvorogodišnjim profilima đaci se mogu školovati za tehničara za hemijsku i farmaceutsku tehologiju. Nakon završetka školovanja tehničar ove struke posao može potražiti u hemijskoj i farmaceutskoj industriji i laboratorijama. Ukoliko želi da nastavi školovanje, može upisati prirodno-matematički fakultet, farmaciju, poljoprivredni fakultet, tehnološki fakultet…

 

Četvorogodišnje školovanje potrebno je i tehničaru za zaštitu životne sredine. Nakon završteka škole, tehničari se mogu zaposliti na preradi vode za piće, na preradi otpadnih i industrijskih voda, na preradi i odlaganju industrijskog čvrstog otpada, na preradi i odlaganju komunalnog otpada, na reciklaži čvrstog i tečnog otpada, u Agenciji za zaštitu životne sredine, u opštinskim komunalnim inspekcijama, u proizvodnji energije i preradi sirove nafte, u hemijskoj industriji, u prehrambenoj industriji, u poljoprivredi i šumarstvu.

 

Ukoliko žele da studiraju, to će moći na tehnološkom fakultetu, prirodno-matematičkom, poljoprivrednom, fakultetu tehničkih nauka.

 

Zanimljiv je i smer tehničar za polimere. Po okončanju školovanja, takva se struka može zaposliti u hemijskoj, gumarskoj industriji, proizvodnji polimera… Ili se može upisati tehološki, prirodno-matematički ili farmaceutski fakultet.

 

Modelar odeće posla bi mogao imati u malim, srednjim i velikim preduzećima koja prerađuju tekstil i kožu na poslovima pripreme šablona, šivenju i kontroli gotovih proizvoda. Školovanje se može nastaviti na svim visokim školama i fakultetima vezanim za tekstil, dizajn, umetnost i grafiku.

 

hemijsko - prehrambena i tekstilna škola uroš predić

Škola „Uroš Predić“ ima dobro opremljene kabinete

 

Što se tiče trogodišnjih profila, u školi „Uroš Predić“ đaci se mogu školovati za pekara, prerađivača mleka i mesara, kao i operatera u prehrambenoj industriji.

 

Mogućnosti za zaposlenje pekara su velike, od posla u pekarama, do pekara u hipermarketima, a tu su i picerije, restorani brze hrane, buregdžinice… Pekari se traže i na brodovima, u ugostiteljstvu, prehrambenoj industriji… I za ovaj profil postoji mogućnost da se upišu odgovarajuće više škole ili specijalizacije.

 

Sve ovo važi i za prerađivača mleka, a posebno za mesara.

 

Operater u prehrambenoj industriji posao može naći u više privrednih grana i sektora, u preduzećima koja se bave proizvodnjom, preradom i distribucijom prehrambenih proizvoda, u prehrambenoj, konditorskoj, industriji bezalkoholnih i alkoholnih pića, u šećeranama, uljarama…

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Škola „Uroš Predić“ ima dobar nastavni kadar, ali i dobro opremljene kabinete za izvođenje praktične nastave.

 

Oni željno čekaju svoje buduće đake, a zainteresovani se mogu dodatno informisati na sajtu škole.

 

hemijsko - prehrambena i tekstilna škola uroš predić

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak