Društvo

Povećana nezaposlenost

ZRENJANIN – Prema podacima zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje broj nezaposlenih lica u Srednjebanatskom regionu na kraju prvog kvartala ove godine povećan je za 6,9 odsto, u poređenju sa brojem nezaposlenih na kraju prošle godine, saopšteno je danas iz Regionalne privredne komore Zrenjanin.

Nacionalna sluzba za zaposljavanje 1
U saopštenju se objašnjava da je broj nezaposlenih na kraju prvog kvartala 2015. godine u Srednjebanatskom regionu iznosio 17.872, od čega su 8.488 žene. Statistika je pokazala da je povećanje nezaposlenosti zabeleženo i u gradu Zrenjaninu i u svim ostalim opštinama srednjeg Banata.

Najveći procenat rasta nezaposlenosti, dodaje se, ostvaren je u opštini Žitište za 18,9 odsto, odnosno za 392 lica. U gradu Zrenjaninu ostvaren je rast nezaposlenosti od 5,8 odsto ili za 492 lica, u opštini Nova Crnja 0,7 odsto ili za 12 lica, u opštini Novi Bečej za 4,7 odsto, ili za 128 lica i u opštini Sečanj 8,8 odsto ili za 150 lica.

U Regionalnoj privrednoj komori ocenjuju da zabrinjava činjenica da se na evidenciji nezaposlenih u Srednjebanatskom okrugu nalazi 1.131 lice sa visokom školskom spremom, što u značajnoj meri odražava nizak nivo tehničko tehnološkog razvoja privrede i nemogućnost angažovanja ovog visokostručnog kadra.

U saopštenju se ističe da se na ovoj evidenciji nalazi 4.681 lice sa preko 50 godina starosti, sa vrlo malim ili skoro nikakvim mogućnostima za novo zapošljavanje.

Što se tiče dužine čekanja za posao, upozorili su u toj instituciji, alarmantna je činjenica da 1.929 lica posao čeka od pet do deset godina, a više od decenije na posao čeka 1.017 lica.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.