Društvo Vesti Zrenjanin

Posredovanjem do škole bez nasilja: Prednosti mirnog rešavanja konflikata

violeta stamenković
Violeta Stamenković

Prvi septembar, kao prvi dan škole, predstavlja početak nove školske godine i vreme kada se učenici ponovo nađu u školskim klupama. To je pravi trenutak za učenje i druženje dece, jer polaze u onu „staru“ školu, koja nije virtuelna. A o tome koliko je značajno edukovati najmlađe školarce o prednostima mirnog rešavanja nesporazuma, vršnjačkog neslaganja i eventualno konflikata, za portal zrenjaninski.com govori diplomirana pravnica Violeta Stamenković.

 

– Škola je okruženje gde deca treba da se osećaju najsigurnije. Upravo je to mesto gde moraju da jačaju školske službe, i to kroz stalne edukacije i rad sa decom u najpogodnijem obliku, a to je neprestano informisanje. Savremeni način života je, nažalost, uticao da roditelji nisu u mogućnosti da daju sve odgovore svojoj deci. Tako da je i njima potrebna velika podrška – kaže Violeta Stamenković.

 

PROČITAJTE JOŠ: Prvi model nastave od prvog septembra u vojvođanskim školama

 

Posredovanje, odnosno medijaciju, ne treba vezivati za nasilje, već kao dobar alat za rešavanje konfliktnih situacija nastalih među decom, nastavnicima i roditeljima.

 

– Neki oblik medijacije je krenuo i kroz škole i prepoznaje se kroz različite nastavne predmete, kao što je građansko vaspitanje. Tu se mladi, pored ostalog, uče kulturi i lepom ponašanju i upoznaju kako da preventivno deluju na pojave sukoba u školi, ali i kako međusobno da  rešavaju vršnjački konflikt. Postoje i projekti koji su se sprovodili na ovu temu ali, nažalost, kada se završi projekat, prestane i kontinuitet u edukaciji. Ili se kasnije eventualno zasniva na ličnoj angažovanosti učitelja, razrednih starešina ili same škole – ističe Stamenković.

 

Decu učiti dobroj komunikaciji

 

Značajno je istaći da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Centrom za interaktivnu pedagogiju, objavilo na svom zvaničnom sajtu video obuku „Primena Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje“. To je učinjeno u cilju prevencije i zaštite dece od nasilja i diskriminacije u školama.

 

– Ova video obuka je namenjena svim zaposlenima u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i domovima učenika. To ukazuje na aktivan uticaj ministarstva putem edukacije – objašnjava naša sagovornica.

 

Ali, prema njenim rečima, na tome se ne treba zaustaviti.

 

– Decu u školama moramo iznova i stalno da učimo i naučimo dobroj komunikaciji. Cilj same školske medijacije je izbegavanje svađa, nesporazuma i čuvanje dobrih odnosa sa drugom decom. Treba posmatrati medijaciju kao sredstvo preventivnog delovanja na sve sukobe, ali i one u školi. To je veština ovladavanja dobrom tehnikom u rešavanju nastalih problema – naglašava Violeta Stamenković.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Da li ste i vi spremni da postanete posrednik, odnosno medijator? Prilika za to je petodnevna obuka koju od 13. do 17. septembra sprovodi Fakultet političkih nauka iz Beograda.

 

Sve dodatne informacije vezano za dobijanje licence posrednika koju, nakon sprovedene obuke, izdaje Ministarstvo pravde Republike Srbije, možete dobiti preko e-mail adrese: reg.kancelarijaposrednika@gmail.com

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Eve,spreman sam za medijatora.Clan sam sns-a,zavrsio sam neki privatni trogodisnji falus unizveritet za 6 meseca i spreman sam da se okacim na grbacu ovom narodu.Ako moze da se ne ide na tu glupu petodnevnu obuku nego da mi stigne postom kao i diploma od fakultet.Ziveo vucic i njegov sin velikan,onaj tupavi danilo i stric,lopov

sinovoz