Društvo YSLAJDER

POSLE PRAKSE ĐACI I STUDENTI DOBIJAJU I POSAO U NIS-u

ZRENJANIN  – U okviru projekta „Energija znanja“, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i predstavnici NIS-a posetili su danas zrenjaninsku Tehničku školu i Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“.

 

 

U Tehničkoj školi, nakon prijema kod direktora škole, organizovan je obilazak naftaškog kabineta i promocija prve generacije, u kojoj je 26 učenika obrazovnog profila „Rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa“. Među njima je 14 učenika angažovano u kompaniji NIS u 2017. godini u sektorima Blok servisi i Blok istraživanje i proizvodnja, a četvoro je u procesu zaposlenja.

 

Na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“, nakon prijema kod dekana fakulteta dr Dragice Radosav, usledila je promocija novih NIS stipendista za školsku 2017/2018. godinu smera „Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa“, kao i obilazak laboratorija za fiziku i hemiju.

 

– Saradnja sa Tehničkim fakultetom traje već četiri godine i za nas je ona značajna i u planu je nastavak zajedničkih akcija. U pitanju je saradnja tri strane, Tehničke škole i Fakulteta, Grada Zrenjanina i na kraju kompanije NIS. Studenti imaju priliku da prođu pravu praksu i upoznaju se sa opremom koja se koristi u našoj kompaniji. Mi smo zahvalni Tehničkoj školi na primeru koji je dobar za sve u Srbiji – istakla je Natalija Biljenok, zamenik generalnog direktora NIS i direktorka Funkcije za organizaciona pitanja NIS-a, prilikom obilaska ove dve obrazovne ustanove.

 

O saradnji Tehničke škole sa kompanijom NIS govorio je v.d. direktora ove obrazovne ustanove Đorđe Klać.

 

– Ovo je četvrta godina saradnje i NIS je ovde deo kolektiva, zahvaljujući sponi koju je načinio Grad Zrenjanin, spajajući privredu i obrazovanje. Sada u Tehničkoj školi imamo tri odeljenja obrazovnog profila nafte i gasa, sa ukupno 95 učenika. Pored teoretskih znanja, đaci praksu stiču u kompaniji NIS, sve uz zaštitnu opremu koju je dala kompanija, koja je obezbedila i prevoz učenika i kvalitetne mentore za njihovo obučavanje – rekao je Klać, ističući da je prošle godine prva generacija ovog profila, nakon pauze od dve decenije, završila školovanje na smeru nafte i gasa, i svi su dobili posao u NIS-u.

 

 

U ime Grada Zrenjanina, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić zahvalio se svima koji su pokrenuli akciju povezivanja privrede i školstva u gradu na Begeju.

 

– Uspeli smo da uskladimo obrazovanje mladih sa potrebama privrede i to je veliki uspeh, posebno jer je već prva generacija dobila posao u kompaniji NIS – naglasio je Radišić, najavljujući opremanje još dva kabineta za potrebe smerova nafte i gasa.

 

Studentima Tehničkog fakulteta Oliveri Micić, Karolini Supek i Iliji Majstoroviću uručene su studijske stipendije, dar kompanije NIS.

 

– Studijski program nafte i gasa se izvodi veoma kvalitetno, uz pomoć donacije kompanije NIS, koja nam obezbeđuje i kvalitetan nastavni kadar iz univerziteta iz Uhte u Rusiji. Imamo značajnu podršku i Grada, a ove godine imamo studente četvrte godine po prvi put i sledeće godine očekujemo prve diplome četvorogodišnjih studija – naglasila je dekanka dr Dragica Radosav, koja je istakla da je NIS prepoznao kvalitet studenata iz ovog regiona, što je rezultiralo i njihovim stipendiranjem.

 

A pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić zahvalio se svima koji su godinama unazad razvijali projekat „Energija znanja“ u Zrenjaniu, a posebno Snežani Lakićević, koja je angažovana u ovom poduhvatu od prvog dana.

 

Lakićević je, na kraju, istakla da su stipendisti NIS-a iz Zrenjanina dobili značajna priznanja, pa je Nebojša Oberknežev proglašen za najboljeg master studenta, a Andrija Avramović za najboljeg studenta u celog Ruskoj Federaciji.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz