Društvo YTOP

PORTAL ZRENJANINSKI DONIRAO HRANU ZA PATKE I LABUDOVE

ZRENJANIN – Emil Lajter, domar u Elektrotehničkoj i građevinskoj školi „Nikola Tesla“, godinama hrani patke i labudove u jezeru kod suda. Svakog jutra, već oko 7 sati, Emil sa kanticom i lopaticom na obodu je jezera, a patke i labudovi već su postrojeni – čekaju doručak. Tako je bilo i jutros.

patke-jezero

– Veoma često se dogodi da patke izađu iz jezera i da mi dođu do vrata, samo što ne pokucaju – priča Emil za portal zrenjaninski.com.

Emil, inače, stanuje u školi i vrata njegovog stana su nekoliko metara od jezera.

– A kad mi čuju glas kroz prozor, horski se oglase. Navikle su na mene, a ja stvarno ne znam šta bih bez njih. Mislim da bi nam mnogi gradovi pozavideli jer imamo ovakvu sliku u centru grada – priča naš sagovornik.

patke-jezero

Ono što Emilu zimi zadaje glavobolju jeste kako ptice nahraniti.

– Trenutno imamo 35 pataka, kao i labuda i labudicu. Zimi moraju bolje da se hrane, znači pre svega kukuruzom, a ja ga nemam dovoljno. Ako ne budu imale dovoljno hrane, patke će odleteti i to je jedini problem. Njima zima ne smeta, ne smeta im čak ni ako se jezero smrzne, jer one naprave odušak – objašnjava Emil i dodaje da je najvažnije da ptice imaju redovan obrok od kukuruza, ako budu veće hladnoće i dva obroka, i ove lepe ptice lako će dočekati proleće.

patke-jezero

Saznavši za problem, a kao društveno odgovorno preduzeće, redakcija portala zrenjaninski.com odnela je danas Emilu Lajteru džak kukuruza i bar za neko vreme obezbedila gradskim lepoticama i lepotanima redovne obroke.

Kako patke i labudovi ne bi bili Emilova briga, pozivamo sve one koji uživaju u ovim lepim pticama u gradskom jezeru, da doniraju kukuruz kako bi nam one ostale i preko zime u gradu. Ukoliko ste u prilici, želite da donirate kukuruz, javite se na adresu redakcija@zrenjaninski.com pa ćemo se dogovoriti o detaljima.

patke-jezero

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz