Društvo

Pomozimo mladoj Slađani Stojkov, potrebni su davaoci krvi!

akcija dobrovoljnog davanja krvi
Foto: Pixabay

Opština Novi Bečej apelovala je na građane da pomognu mladoj Slađani Stojkov iz Novog Miloševa, koja boluje od leukemije. Naime, potrebni su davaoci krvi i trombocita.

 

U Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine kažu da devojka za sada dobija odgovarajuću terapiju i svu moguću podršku. Međutim, zbog toka lečenja, koji zavisi od upornosti ove opake bolesti, moraju se dodatno obezbediti potrebne količine krvi.

 

Radi uspešnog davanja trombocita potrebno je da davaoci prvo urade analize i pripreme. Ukoliko se ispostavi da su kompatibilni, pristupiće davanju trombocita. Uslovi koje davaoci krvi moraju da ispune da bi mogli dati trombocite su: da imaju 0+ krvnu grupu i da budu zdravi i starosti između 18 i 60 godina. Potrebno je i da budu muškarci, ili žene koje nisu rađale, i da imaju više od 65 kilograma telesne težine. Poželjno je da budu davaoci koji su već do sada davali krv.

 

Svi oni koji žele da pomognu Slađani Stojkov mogu da se jave Crvenom krstu Novi Bečej na telefone: 023/771-337 i 069/1774-531. Mogu i da dođu u prostorije Crvenog krsta, u ulici Sonje Marinković 7, u Novom Bečeju (pored Nacionalne službe za zapošljavanje), u periodu od 7 do 15 časova. Tamo će biti evidentirani potencijalni davaoci koji će biti upućeni na potrebne analize i kasnije eventualno dati krv.

 

„Naše malo nekome može značiti mnogo. Dajmo Slađani šansu da vodi veseo i aktivan život kao i pre ove dijagnoze“, poručuju iz Crvenog krsta i Opštine Novi Bečej.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM