Društvo Vesti Zrenjanin

Pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš održao sastanak sa direktorima škola

mihalj njilaš

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine i potpredsednik Pokrajinske vlade Mihalj Njilaš posetio je danas Zrenjanin. U delegaciji su bili i zamenik sekretara Milan Kovačević, načelnica Odeljenja za ostvarivanje prava nacionalnih manjina Žužana Macko i pomoćnica sekretara za obrazovanje Biljana Kašerić.

 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, održao je radni sastanak sa Njilašem i članovima njegove delegacije. Potom je održan sastanak sa direktorima škola sa teritorije grada Zrenjanina. U obraćanju novinarima, Njilaš je naglasio da je delegacija posetila Zrenjanin kako bi se načinio bilans rada tokom prethodne tri godine.

 

– Želimo da se bolje upoznamo sa situacijom kada je reč o obrazovanju, trenutnom stanju i unapređenju prava nacionalnih manjina. Mogu reći da je saradnja izuzetna i veoma uspešna. U tom bilansu najpre smo utvdili cifru od 68,7 miliona dinara, koliko je AP Vojvodina dala u ovim oblastima gradu. Pri tome, misli se na sredstva data ustanovama i školama, kao i nevladinim organizacijama i udruženjima koja se bave oblastima obrazovanja i zaštite prava manjina – istakao je Njilaš.

 

Produbljivanje saradnje

 

Njilaš je najavio produbljivanje saradnje, posebno u oblasti obrazovanja koje je sada u fokusu.

 

– Najviše sredstava je za to potrebno, kao i za obnavljanje objekata naših škola. Videli smo u osam uspešnih projekata u osnovnim i srednjim školama da smo u najviše slučajeva finansirali obnovu krova, ali i ostale potrebe, kao što su zamene prozora, grejanje i slično – precizirao je potpredsednik Pokrajinske vlade.

 

On je izrazio uverenje i da će sastanci sa direktorima škola, kao što je bio današnji, doprineti uspešnijem sagledavanju i rešavanju problema. Njilaš je podsetio i na činjenicu da su predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje u prošloj godini obišli sve prosvetne ustanove u Vojvodini, kao i da su prošle nedelje objavljeni konkursi iz oblasti obrazovanja.

 

– Ukupan iznos je 410 miliona dinara. Sada smo razgovarali o tome ko bi iz Zrenjanina mogao aplicirati na konkursu i koji su prioriteti – zaključio je Njilaš.

 

mihalj njilaš

 

Mogućnost projektovanja novog objekta za srednjoškolsko obrazovanje

 

Gradonačelnik Janjić je podsetio na činjenicu da Grad kontinuirano finansira sve troškove osnovnih i srednjih škola, osim plata zaposlenih.

 

– Znatan deo našeg budžeta, gotovo 20 posto, ide na finasiranje Predškolske ustanove, osnovnih i srednjih škola. Značajna sredstva ulažemo u infrastrukturu objekata. A sa Pokrajinskim sekretarijatom realizujemo i pripremamo važne projekte. Imamo ozbiljnu podršku i Pokrajinske vlade i sekretarijata i verujemo da će ta saradnja biti još bolja. Ovo je dobra prilika i za razgovor sa direktorima škola i da im se daju uputstva kako još više sredstava da privuku u naš grad – kazao je Janjić.

 

On je najavio i mogućnost projektovanja novog objekta za srednjoškolsko obrazovanje. U njemu bi bile smeštene dve ili tri srednje škole koje sada rade u posebnim zgradama.

 

Na kraju posete upriličen je obilazak zrenjaninske Elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla“.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM