Društvo Vesti Zrenjanin

Podela imovine nakon razvoda braka: Van sudnice brže i jeftinije

podela imovine nakon razvoda braka
Foto: Unsplash

Zajednička imovina bračnih drugova uređena je Porodičnim zakonom. Ona je određena kao imovina koju su supružnici stekli radom u toku trajanja bračne ili vanbračne zajednice. Naš zakon, takođe, omogućava slobodu da supružnici svojom voljom, bračnim sporazumom (ugovorom), regulišu režim zajedničke imovine.

 

Rešavanje sporova medijacijom nije u velikoj meri zastupljeno u Srbiji. Pre svega zbog neinformisanosti građana da mogu i na taj način rešiti spor i izbeći sudnicu. A samim tim i velike troškove. Kako se u Srbiji u poslednje vreme povećava broj razvoda, važno je da znate da posrednik može takođe imati i važnu ulogu prilikom podele imovine.

 

PROČITAJTE JOŠ: Raspisan prvi javni poziv: Grad subvencioniše kupovinu novih bicikala

 

– Medijator može posredovati prilikom postizanja i zaključivanja sporazumne deobe imovine. Ona postaje obavezujuća za strane u sporazumu, tako što supružnici zaključe sporazum o deobi zajedničke imovine u formi javnobeležnički potvrđene (solemnizovane) isprave. A kada je solemnizovan od strane javnog beležnika, sporazum dobija karakter javne isprave – objašnjava u razgovoru za portal zrenjaninski.com diplomirana pravnica Violeta Stamenković iz Regionalne kancelarije posrednika.

 

Posrednik, odnosno medijator, koji je upisan u registar posrednika Ministarstva pravde Republike Srbije, prilikom posredovanja u sporu je treća, neutralna strana.

 

Koje su prednosti posredovanja?

 

Prednost posredovanja u odnosu na formalni sudski postupak je ta što postupak traje kraće i stranke uglavnom tokom jednog ili dva sastanka reše svoj problem. Manje je stresan za učesnike postupka i ima efikasniji učinak u budućoj komunikaciji bivših bračnih partnera. I, što je takođe bitno, jeftiniji je od sudskog spora.

 

Takođe, svaki postignuti sporazum koji se odnosi na bračni ugovor između supružnika, ugovor supružnika o upravljanju i raspolaganju zajedničkom imovinom, ugovor o imovinskim odnosima između vanbračnih partnera, sporazum o deobi zajedničke imovine supružnika ili vanbračnih partnera, ugovor o imovinskim odnosima između članova porodične zajednice, imaće pravno obavezujuće dejstvo za strane potpisnice sporazuma kada je u formi javnobeležnički potvrđene (solemnizovane) isprave.

 

Upravo Fakultet političkih nauka iz Beograda sprovodi obuku za medijatore posrednike. Obuka će biti organizovana od 13. do 17. septembra, u trajanju od pet dana po pet školskih časova.

 

– To znači – ako imate visoku stručnu spremu možete postati licencirani posrednik, odnosno medijator, upisan u registar posrednika Ministarstva pravde Republike Srbije. Završena obuka je, naime, jedan od uslova za upis u taj registar. Obuka se sprovodi u skladu sa Pravilnikom o programu osnovne obuke posrednika – ističe Violeta Stamenković.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Obuka je dvostruko akreditovana. To znači da polaznici koji rade u socijalnoj zaštiti dobijaju odgovarajući broj bodova za licenciranje, jer su programi istovremeno akreditovani i u sistemu socijalne zaštite.

 

Zainteresovana lica za ovu obuku mogu dobiti sve informacije preko e-mail adrese: reg.kancelarijaposrednika@gmail.com

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz