Društvo Vesti Zrenjanin

Počinju testiranja mališana za upis u prvi razred osnovne škole

osnovci

U svim osnovnim školama na teritoriji grada danas počinju testiranja mališana za upis u prvi razred. Kako su za portal zrenjaninski.com izjavili kontaktirani direktori, testiranje će se obavljati i narednih dana, uz strogu primenu epidemioloških mera zaštite.

 

Ono što muči većinu direktora jeste činjenica da se iz godine u godinu smanjuje broj budućih prvaka. Manje dece ima jednako u gradu i u selima.

 

– Prema podacima koje sada imam, upisaćemo između 120 i 130 prvaka, što znači da ćemo moći da formiramo pet odeljenja. To je situacija identična prošlogodišnjoj, ali do pre dve godine „Njegoš“ je imao šest odeljenja prvaka, samim tim i petaka – kaže za naš portal Marija Mioković, direktorka Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“.

 

Pročitajte još: Zakazano potpisivanje ugovora o stipendijama sa učenicima i studentima

 

U drugoj velikoj gradskoj školi, „Žarku Zrenjaninu“, opravdana je bojazan da ove godine neće moći da formiraju četiri odeljenja, jer trenutno za upis imaju prijavljena 84 buduća prvaka.

 

– Odeljenje manje, to je jedan učitelj manje, i to su veliki problemi – kaže Miroslav Brnjoš, direktor škole „Žarko Zrenjanin“.

 

Četiri prvaka u Banatskom Despotovcu

 

Najmanje prvaka ove godine, kako sad stvari stoje, upisaće škola „Petar Kočić“ u Banatskom Despotovcu.

 

– Imaćemo četiri prvaka. Prošle godine smo imali pet, pretprošle sedam. Već godinama radimo u kombinovanim odeljenjima. Ukupno u školi imamo šest odeljenja – ističe direktorica Ivana Jež Lončar.

 

Malo prvaka će biti i u Knićaninu, samo 13, ali kako kaže direktor škole Zoran Spasić, toliko ih otprilike ima godinama unazad.

 

U školi „Bratstvo-jedinstvo“ u Belom Blatu takođe će biti 12 prvaka ali, po rečima direktora Milana Nedeljkova, poslednjih pet godina iz sela se meštani masovnije iseljavaju. Stoga i broj prvaka odgovara trenutnoj demografskoj slici sela, ali i regiona.

 

Škola „Branko Radičević“ u Čenti upisaće 26 prvaka.

 

– Već godinama upisujemo jedno odeljenje. Broj nam se ne smanjuje, ne povećava, i to je dobro za ovo vreme – ističe direktor Zlatko Bulić.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM