Društvo Vesti Zrenjanin

Pejsmejker centar Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ obeležava 15 godina postojanja

pejsmejker centar
Foto: Zoran Međo/Opšta bolnica Zrenjanin

Pejsmejker centar Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu obeležava 15 godina postojanja. Ovaj centar počeo je sa radom 2008. godine, nakon što je Radna grupa za pejsmejkere, koja predstavlja najviše stručno telo, na čelu sa dr Goranom Milašinovićem, utvrdila da Opšta bolnica Zrenjanin zadovoljava sve kriterijume za ugradnju trajnih pejsmejkera srca.

 

Dr Zoltan Lazar je 11. juna te godine, uz asistenciju svog mentora dr Dragana Kovačevića sa Klinike za kardiologiju Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, obavio prvu intervenciju i ugradnju trajnog pejsmejkera u zrenjaninskoj zdravstvenoj ustanovi. Od tada, dr Lazar je samostalno, uz podršku medicinskih sestara i tehničara, obavljao ovakve operacije i vodio ambulantu za pejsmejkere srca i poremećaje srčanog ritma.

 

PROČITAJTE JOŠ: Izmerena visoka koncentracija polena platana koja može izazvati jake alergijske reakcije

 

Do 2021. je urađeno oko 800 intervencija, uključujući i nekoliko implantacija kardioverter defibrilatora i kontinuiranih snimača srčanog ritma.

 

I nakon odlaska dr Zoltana Lazara iz ove ustanove, Pejsmejker centar je nastavio sa radom, uz podršku direktora Opšte bolnice dr Igora Kitareskua, načelnice Internog odeljenja dr Sanje Đurin, šefa Koronarne jedinice dr Jelene Lukić Petrov, kao i dr Dragana Kovačevića. Od 2021. godine Pejsmejker centar je odvojeni odsek Internog odeljenja i na njegovom čelu je kardiolog dr Jelena Lukić Petrov. Odgovorna sestra je Martina Ninković.

 

– Profesor dr Dragan Kovačević dolazi u našu ustanovu jedanput nedeljno radi edukacije lekara i tehničara, a u cilju njihovog osposobljavanja za samostalne implantacije odnosno zamene antibradikardnih uređaja. U toku je edukacija dr Jakova Dabića, lekara na specijalizaciji za rad u sali za implantaciju trajnih elektrostimulatora srca. Uz obučenog tehničara/instrumentara Srđana Bengina, timu Pejsmejker centra pridružili su se i tehničari Edvin Horvat i Nenad Stojanov – navodi šefica Koronarne jedinice dr Jelena Lukić Petrov u informatoru „Glas bolnice“.

 

pejsmejker centar
Foto: Zoran Međo/Opšta bolnica Zrenjanin

 

Nema liste čekanja

 

Sala za implantaciju pejsmejkera srca premeštena je pretprošle godine iz Urgentnog centra u angio salu na Odeljenu radiologije čiji rendgen tehničari čine deo tima tokom operacija.

 

– Na taj način nam je omogućen rad na savremenijem rendgen aparatu koji nam je dostupan i za implantaciju privremenih pejsmejkera srca uz vizualizaciju, a ne samo „na slepo“ kao do sada u Koronarnoj jedinici. Poliklinička služba je nastavila sa ambulantnim radom jednom nedeljno, tačnije utorkom, i bavi se kontrolom ugrađenih uređaja, kao i trijažom bolesnika – ističe dr Lukić Petrov.

 

Od polovine 2021. godine do danas obavljeno je više od 120 intervencija odnosno implantacija i zamena generatora.

 

PROČITAJTE JOŠ: Poslovi u Zrenjaninu i okolini: Pogledajte šta je trenutno u ponudi

 

– Posebno smo ponosni na činjenicu da lista čekanja nije postojala ni ranije, a nema je ni danas, jer bolesnici praktično budu operisani čim se za to postavi indikacija i pribave potrebni preoperativni nalazi. U planu je dalje usavršavanje i obuka zaposlenih radi sticanja potrebnih veština za ugradnju implantabilnih kardioverter defibrilatora u prevenciji naprasne srčane smrti – zaključuje dr Jelena Lukić Petrov.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Nema liste čekanja zato što svi beže što dalje od zrenjaninske tkz bolnice.
    Nakon dr Lazara velika praznina.