Društvo YTOP

OVO SU PREDNOSTI SOLARNOG SISTEMA U OPŠTOJ BOLNICI

zrenjaninska bolnica

ZRENJANIN – Opšta bolnica “Đorđe Joanović” iz Zrenjanina, osim toga što je jedna od retkih koja u Srbiji ima uspostavljen sistem upravljanja medicinskim otpadom, primer je dobre prakse u oblasti termalnog korišćenja solarne energije u javnom sektoru.

 

opštoj bolnici

 

Ova ustanova je, naime, zahvaljujući projektu slovačke Agencije za razvojnu pomoć i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine još u drugoj polovini 2009. godine postavila najveći solarni sistem u Srbiji. Sistem se sastoji od 200 kolektora za zagrevanje sanitarne vode.

 

“Sa solarnim sistemom može se uštedeti između 60 i 70 odsto troškova u slučaju primene za zagrevanje sanitarne tople vode. Ovo postrojenje godišnje doprinosi uštedi oko dva miliona dinara na ime supstitucije energenta”, navode u zrenjaninskoj bolnici i dodaju da je ukupna površina 200 kolektora oko 404 kvadratna metra.

 

Solarni sistem omogućuje zagrevanje 48 kubika tople vode dnevno u julu za porast temperature od 30 stepeni, a najmanje u decembru – 20 kubika vode.

 

Ekološki efekti se pokazuju kroz smanjenje emisije ugljen dioksida u atmosferu zbog korišćenja sunčeve energije koji na godišnjem nivou iznose 67.336 kilograma. U toku minimalnog eksploatacionog perioda od 30 godina rada postrojenja, to znači 2.020 tona ugljen dioksida manje u atmosferi.

 

“Solarno postrojenje u bolnici predstavlja primer dobre prakse u termalnoj primeni solarne energije u Vojvodini i edukativno doprinosi povećanju svesti o značaju korišćenja obnovljivih izvora energije i očuvanju životne sredine, što je jedan od uslova približavanja Srbije Evropskoj uniji”, ističu u Opštoj bolnici “Đorđe Joanović”.

Podeli članak
sinovoz
FAM