Društvo Vesti Zrenjanin

Otkrivena još dva nova slučaja, broj zaraženih porastao na 48

covid-19

U Republici Srbiji je do 15. marta, do 18 časova, registrovano ukupno 48 potvrđenih slučajeva COVID-19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

 

To je za dva više u odnosu na broj obolelih koji je saopšten sinoć u 20 časova. Tada ih je bilo 46.

 

Do danas, do 18 časova, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su ukupno 283 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

 

Od poslednjeg izveštaja, do 18 časova, testirani su uzorci 15 osoba od kojih su dva uzorka bila pozitivna. Pozitivni pacijenti nemaju težu kliničku sliku bolesti i nalaze se u kućnim uslovima.

 

Pročitajte još: VREMENSKA PROGNOZA: Jutarnje temperature oko nule, dani prohladni

 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je sinoć da pacijenata zaraženih virusom korona, odnosno COVID-19, ima u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Kikindi, Nišu, Kragujevcu, Čačku i Zrenjaninu.

 

Lončar je, na konferenciji za novinare, kazao da je 12 pacijenata na infektivnoj klinici u Beogradu. Četiri su u Novom Sadu, od toga jedan u ozbiljnom stanju na respiratoru, jedan u Pančevu, pet u Nišu, i jedan u Kragujevcu.

 

– To su svi ležeći i plus pacijenti koji su kod kuće i u dobrom stanju. Nama je cilj da ostanu kod kuće. To je moguće za sve kada nemaju kliničku sliku da moraju biti u bolnici. Njihovo stanje se prati i ako se promeni, istog trenutka se pozivaju i dolaze u infektivnu kliniku – objasnio je on.

 

Što se kaznene politike tiče, on je rekao da je za one koji se ne pridržavaju odluke o kućnoj izolaciji predviđena kazna od tri meseca do tri godine zatvora.

 

– To je definisano po zakonu. Ko ne poštuje te odluke pokazuje ozbiljnu neodgovornost i nepoštovanje, i ugrožava druge ljude – podvukao je Lončar.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM