Društvo

Osnovna škola “Žarko Zrenjanin” dobila pokrajinsku nagradu

Osnovna škola "Žarko Zrenjanin"

Osnovna škola “Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina nagrađena je za uspešno učešće u pokrajinskom projektu “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”, u koju su se uključile ukupno 104 obrazovne – vaspitne ustanove. Od tog broja, 67 ustanova uspešno je završilo sve planirane aktivnosti u okviru programa, a 27 ih je nagrađeno 31. maja, na završnoj svečanosti, održanoj u holu Pokrajinske vlade.

 

Ispred Osnovne škole “Žarko Zrenjanin” svečanosti je prisustvovala i nagradu je primila Milica Kirćanski.

 

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, pokrenuo je 2009. godine projekat pod nazivom “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”, čije su aktivnosti usmerene na edukaciju i podizanje svesti i lične odgovornosti za brigu o očuvanju životne sredine, dece i zaposlenih u vaspitno – obrazovnim ustanovama.

 

Ustanove koje su se uključile u program imale su mogućnost da kroz raznovrsne aktivnosti, aktivnim metodama učenja, kod učenika razvijaju i timski duh.

 

Na inicijativu nastavnice biologije Ivane Vukov, škola “Žarko Zrenjanin” je odlučila da se ove školske godine uključi u program. Nesebičnu podršku pružile su joj koleginice Milica Kirćanski, Kristina Barši, Renata Lazar Dekanj, Hajnalka Đokić, Emilija Ćorović, Anela Milin, Olivera Urošev Palalić, Ljudmila Vorkapić, Snežana Rovčanin… i mnogi drugi učitelji i nastavnici sa svojim učenicima. Najaktivnija odeljenja bila su: VIII1, VIII2, VII3, VI1, VI3, V4, IV4…

 

Krenulo se u ostvarivanje programa korak po korak, od snimanja početnog stanja, pravljenja plana aktivnosti, preko realizacije planiranog, do dokumentovanja svih aktivnosti i rezultata.

 

Neke od aktivnosti bile su: uređenje školskog dvorišta, sađenje lala, farbanje žardinjera, sađenje cveća za formiranje “zelenog zida” u holu škole i slično.

 

“Mesecima se vredno radilo. Rezultatima smo bili zadovoljni, a potvrda je stigla i u vidu nagrade”, poručuju iz OŠ “Žarko Zrenjanin”.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM