Društvo Vesti Zrenjanin

Osnovano Udruženje za pomoć osobama sa autizmom „Plavi krug“

udruženje plavi krug

Od kraja septembra u Zrenjaninu postoji Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Srednjobanatskog okruga „Plavi krug“. U pitanju je nevladina i neprofitna organizacija, koja je osnovana radi ostvarivanja ciljeva u oblasti ljudskih prava osoba sa autizmom.

 

– Ideja o formiranju udruženja nastala je kao potreba roditelja, odnosno staralaca da razmene iskustva i pruže međusobnu podršku u podizanju i vaspitavanju dece koja imaju poremećaje iz spektra autizma. Naša deca su specifična, svako na svoj način, ali jedno im je zajedničko, a to je zaostatak u socijalnim veštinama. On je često praćen izostankom govornih veština, sa posebnim i različitim oblicima ponašanja – kaže predsednica udruženja „Plavi krug“ Sonja Zahorec.

 

PROČITAJTE JOŠ: Aurora Vita se priključila velikoj humanitarnoj akciji u Zrenjaninu

 

Ideja o povezivanju naišla je na opšte odobravanje roditelja i prijatelja, a podržana je i od strane onih koji poznaju njihovu problematiku. Nije izostala ni podrška Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, konkretno predsednice Vesne Petrović.

 

Udruženje „Plavi krug“ trenutno broji 57 članova, različitih profila i godišta. Njihova deca uglavnom pohađaju školu „9. maj“, koja se bavi obrazovanjem i vaspitanjem dece sa smetnjama u razvoju.

 

– Članovi našeg društva su roditelji – staraoci, stručnjaci i prijatelji, koji će raditi i učestvovati na pružanju organizovane pomoći, unapređenju kvaliteta života osoba sa autizmom i njihovih porodica. Razvijaće servise podrške, družiti se, razmenjivati iskustva. Takođe, biće angažovani na podizanju svesti javnosti o položaju osoba sa autizmom i njihovih porodica kroz edukaciju građana, dece i mladih – objašnjava Zahorec.

 

Otvoreni za nove članove

 

Cilj novoosnovanog udruženja je i pokretanje inicijative za donošenje propisa radi proširivanja i usavršavanja sistema zaštite osoba sa autizmom.

 

– Organizovaćemo radionice, kulturne i sportske aktivnosti, kao i razne akcije za pomoć autističnim osobama i njihovim porodicama. Smatramo da ćemo uspeti da skrenemo pažnju šire javnosti na problem naše dece i nas kao roditelja, i da će nam afirmacija i podrška puno značiti u sprovođenju naših potreba i ciljeva – naglašava Sonja Zahorec.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Ona poručuje da su u udruženju otvoreni za uključivanje novih članova, a informacije se mogu dobiti putem email adrese: plavikrug@yahoo.com

 

– Svi zajedno treba da olakšamo život i ulepšamo spoljni svet naše dece. Njihova unutrašnjost je, pak, mnogo lepša i ispunjenija nego naša. Zato su se oni sami pobrinuli – poručuje Sonja Zahorec.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz