Društvo Vesti Zrenjanin

Opšta bolnica počela da primenjuje stres ehokardiografiju u dijagnostici

stres ehokardiografija

Zrenjaninska Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ od marta ove godine svrstala se u bolničke ustanove koje primenjuju stres ehokardiografiju u dijagnostici.

 

– Stres ehokardiografija u našoj ustanovi primenjuje se od 16. marta. To je jedan vid testa opterećenja srca, kojim se utvrđuje prohodnost koronarnih krvnih sudova, odnosno ishranjenost srca. Ovaj test primenjuje se kod onih pacijenata koji ne mogu biti podvrgnuti fizičkom testu opterećenja srca. To su pacijenti koji imaju problem sa lokomotornim aparatom, koji ne mogu da savladaju tehniku hoda po pokretnoj traci, obično stariji, zatim oni koji imaju blok leve grane ili pacijenti sa ugrađenim trajnim pejsmejkerom – kaže dr Sanja Đurin, internista – kardiolog, inače načelnica Internog odeljenja u Opštoj bolnici.

 

Ona napominje da je ova metoda precizna, jeftina i da ima odličnu prognostičku vrednost.

 

– Ovaj test radi se radi otkrivanja koronarne bolesti, odnosno angine pektoris, i kod onih koji su preležali infarkt, koji imaju ugrađene stentove, ili onih koji su imali baj pas operacije, da bi se utvrdio efekat terapije – napominje dr Sanja Đurić.

 

stres ehokardiografija
Dr Sanja Đurin

 

Ceo test, inače, traje oko sat vremena. Ako je test negativan pacijentu se daje savet za dalje ponašanje. U slučaju da se utvrdi problem, odnosno ako je test pozitivan, pacijent se hospitalizuje radi dalje dijagnostike i lečenja.

 

U zrenjaninskoj bolnici je do sada 30 pacijenata bilo podvrgnuto ovoj vrsti dijagnostike. Do sada su pacijenti kojima je ona bila jedino rešenje upućivani u Sremsku Kamenicu, pri čemu je višemesečno čekanje bilo neizbežno. Sada je prohodnost znatno brža, sve se završava u roku do mesec dana i nema liste čekanja.

 

U timu koji radi povu proceduru su troje obučenih kardiologa, i to dr Sanja Đurin, dr Jelena Lukić Petrov i dr Sanvila Stankov, kao i tri obučene medicinske sestre – Smiljana Lukić, Daniela Sokolov i Dragana Mijanović.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM