Društvo Vesti Zrenjanin

Ogromno interesovanje za Bogojavljensko plivanje, broj plivača ograničen

plivanje za časni krst

Bogojavljensko plivanje za časni krst po 12. put će biti organizovano u Zrenjaninu, i to u nedelju, 19. januara. Tim povodom, danas su se organizatori ove tradicionalne manifestacije obratili medijima sa najnovijim informacijama.

 

Ovaj događaj najavili su zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i predstavnik organizatora, Kulturnog centra Zrenjanina, Sredo Pajić.

 

– Bogojavljensko plivanje za časni krst organizovano je u Velikom Bečkereku još od sredine druge polovine 19. veka. Održavalo se do 1942. godine. Onda ga do 2009. nije bilo, pa je obnovljeno te godine, i sada će biti održano po 12. put. Pod pokroviteljstvom je i u organizaciji Crkvene opštine Srpske pravoslavne crkve, Grada Zrenjanina i Kulturnog centra – naglasio je Saša Santovac.

 

On je istakao da se sve veći broj učesnika odaziva pozivu da učestvuje u plivanju za časni krst. Takođe, veliki broj građana dolazi da isprati manifestaciju.

 

– Kao i ranijih godina, od 9.30 sati biće sveta liturgija u hramu. Zatim sledi osvećenje bogojavljenske vodice ispred hrama i polazak litije ka jezeru – saopštio je Santovac.

 

Sredo Pajić je saopštio da će plivanje za časni krst, pored Zrenjanina i Kleka, gde se organizuje 11. put, biti organizovano i po prvi put u Farkaždinu, od 13.30 časova.

 

– Imamo već 24 prijavljena učesnika u Zrenjaninu. Moraćemo da limitiramo broj na 60, jer prostor na talpi i samo jezero nemaju kapacitet za više učesnika. Svi učesnici imaće obezbeđen besplatan pregled u bolnici „Sveti Jovan“, a moraju biti i punoletni – najavio je Pajić.

 

On je napomenuo da je, kao i ranijih godina, obezbeđena potpuna bezbednost učesnika, a biće proverena i ispravnost vode.

 

bogojavljensko plivanje

 

Pobednici su svi koji zaplivaju na Bogojavljenje

 

A povodom inicijative nekih od učesnika u plivanju za časni krst, da plivanje ne treba da ima takmičarski karakter, o čemu je pisao portal zrenjaninski.com, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila, jerej Veselin Vlaški izdao je saopštenje. U njemu se navodi da plivanje nema takmičarski karakter i da su pobednici svi koji plivaju toga dana.

 

Pročitajte još: Pojedini učesnici plivanja za časni krst traže promenu pravila

 

– Onaj koji prvi dopliva do časnog krsta ima tu čast da krst ponese u svoj dom i da ga nakon godinu dana vrati, da bi se za njega ponovo plivalo. Dakle, svi oni koji uđu u vodu na Bogojavljenje i zaplivaju, dobijaju božji blagoslov, jer toga dana sve su vode osveštane – navodi se u saopštenju jereja Veselina Vlaškog.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM