Društvo Vesti Zrenjanin

Oglasilo se i nadležno ministarstvo: Vijetnamci preseljeni na drugu lokaciju

linglong tajer

Vijetnamski državljani koji rade na izgradnji fabrike „Linglong“ u Zrenjaninu, nakon obavljenog nadzora nadležnih organa, preseljeni su iz objekta u kome su bili smešteni na drugu lokaciju. To je rečeno agenciji Tanjug u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Kako je navedeno u saopštenju ministarstva, koje je dostavljeno Tanjugu, radnici iz Vijetnama su preseljeni po rešenju Sektora za vanredne situacije MUP-a.

 

Međutim, aktivisti nekoliko udruženja ubrzo su demantovali ovu informaciju, a više o tome možete PROČITATI OVDE.

 

U saopštenju Ministarstva za rad se navodi da je Odsek inspekcije rada Zrenjanin za Srednjobanatski upravni okrug primio u ponedeljak prijavu o potencijalnoj trgovini ljudima u cilju radne eksploatacije vijetnamskih radnika koji rade na izgradnji fabrike guma na gradilištu u Zrenjaninu. U prijavi se navodi da oni borave u krajnje neuslovnim stambenim objektima.

 

PROČITAJTE JOŠ: Odloženo suđenje za ubistvo: Izdata nova naredba za privođenje svedoka

 

Narednog dana održan je sastanak predstavnika Policijske uprave u Zrenjaninu, Odseka inspekcije rada u Zrenjaninu, kao i predstavnika Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

 

Na sastanku je rečeno, prema podacima policije, da u Zrenjaninu borave 402 državljana Vijetnama. Od toga, njih 367 ima vizu D, a 35 ima odobren privremeni boravak.

 

Prema ovim informacijama, svi imaju zakonit, legalan boravak u Zrenjaninu.

 

Na gradilištu fabrike „Linglong“ obavljeno 18 inspekcijskih nadzora

 

Prema izveštajima inspekcije rada, na gradilištu „Linglonga“ u Zrenjaninu od 19. juna 2020. do 15. novembra ove godine obavljeno je 18 inspekcijskih nadzora iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu. Najveći broj nadzora, i to pet vanrednih inspekcijskih, izvršeno je kod poslodavca „Linglong International Europe“ d.o.o. Zrenjanin. U pitanju je investitor na gradilištu u radnoj zoni Jugoistok.

 

Poslodavcu „Linglong“ su nalagane mere iz oblasti radnih odnosa i doneta su dva rešenja sa merama iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Jedno rešenje se odnosilo na zabranu rada na mestu rada.

 

Protiv poslodavca „Linglong“ je podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

 

Takođe, juče je inspektor rada izvršio nadzor na lokaciji gde su kolektivno smešteni radnici iz Vijetnama. Nadzoru je prisustvovao i prevodilac. Objekti u kojima su smešteni radnici iz Vijetnama, navodi se u saopštenju ministarstva, ne nalaze se na gradilištu fabrike guma već izvan.

 

Zatečena lica na toj lokaciji, u kojoj su bila smeštena, nisu obavljala rad.

 

Obavešten Sektor za vanredne situacije

 

Stručni saradnik Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, inspektor Policijske uprave Zrenjanin, kao i postupajući inspektor rada su obavili razgovor sa jednim od radnika, državljaninom Vijetnama. On je zatečen prilikom obilaska njihovog smeštaja.

 

Taj radnik je izjavio da je pre dolaska u Srbiju sa poslodavcem zaključio ugovor i da je po tom ugovoru obavljao poslove varioca. Kazao je i da su radnici svojom voljom predali pasoše menadžeru.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Policija je o uočenim činjenicama prilikom obilaska objekta obavestila Sektor za vanredne situacije. Zatim su pripadnici tog sektora izašli na lice mesta i sproveli nadzor.

 

Iz ministarstva navode da su sa svim učesnicima nadzora dogovoreni dalji koordinisani koraci koji se tiču, pre svega, omogućavanja bezbednosti i sigurnosti radnika koja je procenjena kao prioritet i koja zahteva hitnost postupanja svih relevantnih aktera.

 

A šta su na licu mesta zabeležili građanski aktivisti možete PROČITATI OVDE.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.