Društvo YSLAJDER

OFORMLJEN CENTAR ZA ŽRTVE SEKSUALNOG NASILJA

nasilje

ZRENJANIN – U Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu postoji Centar za žrtve seksualnog nasilja, koji je samo deo projekta koji predviđa povezivanje institucija i organizacija za pomoć ženama, žrtvama nasilja.

 

nasilje

 

Nosilac projekta pod nazivom „Zaustavi – Zaštiti – Pomozi – Snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u Autonomnoj pokrajini Vojvodini“ je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, koji je prošle godine, u saradnji sa Centrom za podršku ženama iz Kikinde, započeo niz aktivnosti na unapređenju institucionalnog postupanja prema žrtvama nasilja.

 

Reč je o aktivnostima u oblasti zdravstva, socijalne zaštite, policije i pravosuđa, kako bi se na rodno zasnovano nasilje delovalo integrisanim i koordiniranim odgovorom institucija u Vojvodini.

 

Projekat finansira Poverenički fond Ujedinjenih nacija za podršku akcijama eliminisanja nasilja nad ženama i donosi veoma važne novine u prepoznavanju, zaustavljanju, zaštiti i pomoći žrtvama rodno zasnovanog nasilja od strane celokupnog društva na teritoriji Vojvodine.

 

„U okviru projekta, po prvi put u regionu, u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu i na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, počinju da rade pilot centri za žrtve seksualnog nasilja. Ti centri pružaju zdravstvenu, pravnu, psihosocijalnu i savetodavno-terapijsku pomoć i podršku ženama, žrtvama nasilja. Iskustva u radu pilot centara poslužiće kao model pri uspostavljanju rada ostalih centara, planiranih u još pet gradova Vojvodine – Subotici, Somboru, Kikindi, Vršcu i Sremskoj Mitrovici, do kraja 2018. godine“, kažu u zrenjaninskoj bolnici.

 

U toku trajanja projekta, obukama će biti obuhvaćeno više od 1.800 lekara, medicinskih sestara, psihologa i socijalnih radnika, kao i profesionalaca iz policije i pravosuđa, zarad boljeg prepoznavanja i pružanja pomoći ženama i devojkama koje su doživele rodno-zasnovano i posebno seksualno nasilje.

 

„Ovim projektom doprinosi se smanjenju broj slučajeva nasilja, i to tako što se prvo pravi mreža institucija i organizacija, a osim zdravstvenih ustanova, tu su još i policija, tužilaštvo i centri za socijalni rad. Pored formiranja mreže organizacija, radiće se i na podizanju svesti građana i boljem informisanju. U Opštoj bolnici Zrenjanin je do sada održano pet edukativnih skupova. Oformljen je i tim, na čelu sa dr Milicom Poučki, specijalistom ginekologije“, navode u zrenjaninskoj bolnici.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz