Društvo Vesti Zrenjanin

Od danas preporuka za nošenje maski i na otvorenom

nošenje maski
Foto: Pixabay

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 preporučio danas nošenje maski i na otvorenom prostoru.

 

Kisić Tepavčević je ponovila da su opšte preventivne mere – fizička distanca i nošenje maske – osnovne mere koje spasavaju živote. Dodala je da se pooštravaju sve dosadašnje mere u smislu kontrole primene.

 

– Iako je ograničenje okupljanja ljudi bilo do 30, bilo je primera da su organizovana slavlja. Zbog toga se izdaje zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja – objasnila je Kisić Tepavčević.

 

PROČITAJTE JOŠ: Za nedelju dana u srednjem Banatu devetoro novoobolelih od korone

 

Takođe, od danas svi uslužni objekti moraju da imaju odgovorno lice, čiji je zadatak striktno sprovođenje preventivnih mera.

 

– Moramo da damo sve od sebe i da sprovodimo mere koje nisu ni skupe, ni teške. Možemo da uspemo jedino ako se zaista svi tako ponašamo – naglasila je Darija Kisić Tepavčević.

 

Ona je, govoreći o ugostiteljskim objektima, objasnila da njihovo radno vreme ostaje do 23 časa, ali su propisane striktne mere. Obavezan je ulazak sa maskom, koju je moguće skinuti kada se sedi za stolom. Ukoliko se ide u toalet ili napušta restoran, maska ponovo treba da se nosi.

 

Kisić Tepavčević je podsetila na to i da se nalazimo u sezoni respiratornih infekcija, kada se one najlakše šire, što je slučaj i sa koronavirusom.

 

– Svedoci smo da broj obolelih polako raste. Situacija je kod nas mnogo povoljnija nego u svim zemljama Evrope, ali to ne treba da nas teši, jer virus ima veliki potencijal brzog širenja. Na nama je da to zaustavimo – zaključila je Kisić Tepavčević.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak