Društvo

Obeleženo sto godina od osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora

sto godina od osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku

Liturgijom, skupom u porti Uspenskog hrama i polaganjem venaca na kuću Slavka Županskog, u Svetosavskoj ulici, danas je obeleženo sto godina od osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku. Nakon toga, u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ upriličena je svečana akademija, posle čega je i premijerno prikazan dokumentarni film pod nazivom „Osnivanje prvog Srpskog narodnog odbora u Vojvodini 1918“, autora i scenariste Dušana Juvanina.

 

-Potrudili smo se ove godine da uložimo dodatni napor da 31. oktobar obeležimo veličanstveno, a poseban akcenat stavićemo na obeležavanje 17. novembra, dana kada je srpska vojska konačno ušla na ove prostore. Javnost će o tome biti obaveštena kroz medije, a program će trajati od ranog jutra, uz podršku vojske, policije, Narodnog pozorišta, glumaca… Uslediće i veliki koncert Zrenjaninske filharmonije u Kristalnoj dvorani, sa Borom Dugićem, Jadrankom Jovanović i još 200 učesnika na ogromnoj pozornici – najavio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, prilikom obilaska kuće Slavka Županskog.

 

Janjić je podsetio da je Grad Zrenjanin doneo odluku da otkupi ovu kuću i da je uvrsti u gradska znamenja.

 

-Lako smo to uradili, samo je bila potrebna volja. Drago mi je da smo baš moj tim i ja pokazali tu volju i da dostojno obeležavamo ovakve datume, kao i da će 17. novembar biti najvažniji datum u istoriji ovog grada – naglasio je Janjić.

 

sto godina od osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku

 

Podsetimo, Skupština grada je usvojila odluku o otkupu kuće Slavka Županskog, i to neposrednom pogodbom. Radi se o dvosobnom stanu, površine 138 kvadratnih metara, u Svetosavskoj ulici, poznatom po tome što je u njemu svojevremeno živeo Slavko Županski, predsednik Prvog srpskog narodnog veća u Vojvodini, osnovanog u Zrenjaninu 31. oktobra 1918. godine. Kuća se nalazila u vlasništvu Bojane Ličanin iz Novog Sada, inače praunuke dr Slavka Županskog.

 

Lik i delo dr Slavka Županskog su od velikog značaja za istoriju grada Zrenjanina, naročito kada je reč o poslednjim danima Prvog svetskog rata i oslobođenju Velikog Bečkereka 17. novembra 1918. godine. U tom periodu učestvovao je u ključnim događajima na samom kraju 1918. godine, kada je pored učešća u osnivanju Prvog srpskog narodnog veća (31. oktobra 1918. godine), dan kasnije učestvovao i u formiranju Srpske narodne garde. Uz to, bio je veliki nacionalni borac za prisajedinjenje delova Banata, Bačke, Srema i Baranje svojoj matici – Srbiji 1918. godine.

 

Nakon oslobođenja, Narodna uprava za Vojvodinu poverila mu je položaj velikog župana Torontalske županije sa izvanrednim ovlašćenjima. Odmah zatim, Kraljevska vlada u Beogradu imenovala ga je za vladinog komesara. Nakon završetka studija prava i doktorata, zajedno sa svojom suprugom, dr Slavko Županski se vraća u Veliki Bečkerek, gde 1913. godine otkupljuju kuću koja je predmet pribavljanja, a u koju su se tada uselili.

 

sto godina od osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • „Nakon oslobođenja,…“
    OPET NETAČNOSTI I DR.
    Nije bilo nikakvog OSLOBOĐENJA, jer nije bilo ni OKUPACIJE, već su VELIKE SILE, dale K. Srbiji tu teritoriju, kao NAGRADU, KAO SAVEZNIKU U „VELIKOM RATU“, da bi rasparčali K&K MONARHIJU, koja im je smetala. kao višenacionalna država!!!
    Prekor iz Elemira!

sinovoz