Društvo

Nesavesni građani biciklima i autima zagrađuju pristupne rampe

Foto: Grad Zrenjanin

ZRENJANIN – Iako uvek postoji nešto što može da se uradi kako bi slepim i slabovidim osobama bilo olakšano kretanje na javnim mestima, grad Zrenjanin je, za razliku od drugih sredina, dosta pristupačan, što je rezultat rada ranijih generacija, ocenio je predsednik Međuopoštinske organizacije slepih i slabovidih u Zrenjaninu Nenad Vukeljić. On je kazao da nedostaje više raskrsnica sa zvučnim semaforima, kao i uređenih trotoara.

 

– Što se više grad razvija u tom pravcu, više je i naših članova koji se kreću. U prethodnom periodu se radilo kako bi situacija bila poboljšana, pa je izgrađeno dosta pristupnih rampi. Sada bi trebalo poraditi na tome da te rampe ne budu zagrađene biciklima ili parkiranim automobila, i da uvek budu upotrebljive, što sada nije slučaj – dodao je Vukeljić.

 

Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Zrenjanin najstarija je organizacija tog tipa u Vojvodini, obeležava sedam decenija od osnivanja, i danas broji 323 člana sa područja Srednjobanatskog okruga.

 

– Broj članova se povećava i samim tim potrebno nam je sve više sredstava za funkcionisanje organizacije. Organizacija je pomagala slepim i slabovidim licima tokom svih ovih godina da se zaposle, dobiju stambeni prostor, da budu školovani i imaju zanimanja sa kojima su mogli ravnopravno da žive i doprinose poboljšanju kvaliteta života u ovom gradu – kazao je on.

 

Povodom sedamdeset godina od osnivanja ove organizacije, danas su za njene predstavnike prijem u Plavom salonu Gradske kuće priredili zamenik gradonačelnika Saša Santovac,  pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Jelena Dragić. Čestitajući jubilej, Santovac je istakao činjenicu da je, nažalost, u gradu sve veći broj slepih i slabovidih lica.

 

– Grad Zrenjanin pomaže kako samu organizaciju, tako i decu koja su slepa i slabovida. U ovom trenutku imamo dva deteta koja pohađaju Osnovnu školu „Veljko Ramadanović“, čije školovanje finansira lokalna samouprava, zatim jednog učenika srednje škole, kao i decu u inkluzivnim odeljenjima – rekao je Santovac.

 

Naglasio je i da Grad Zrenjanin posebno izdvaja sredstva za plaćanje mesečnih karata slepim i slabovidim licima, a za srednjoškolski uzrast i za pratioce tih lica.

 

– Drugi segment je ono što ulažemo u pristupačnost javnih površina. Nažalost, u ranijem periodu to nije bila odlika grada, ali je prilikom rekonstrukcije magistrale, izgradnje Aviv Parka i još nekih objekata ispoštovana pristupačnost, dok se tamo gde objekti postoje, kao što su primera radi ustanove u našem gradu, izgrađene pristupne rampe. Uvek ima i nesavesnih građana koji svojim ponašanjem i delima, nepropisnim parkiranjem, ugrožavaju kretanje slepih i slabovidih lica. Zato bi trebalo posebno raditi i na edukaciji kako prići slepom licu, na koji način pomoći, jer, nije svaka pomoć prava pomoć – kazao je Santovac.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz