Društvo YSLAJDER

NEĆE VIŠE BITI DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI U BOLNICI

akciju dobrovoljnog davanja krvi

ZRENJANIN – Od početka ove godine na snagu je stupio novi Zakon o transfuziologiji. O zakonu se priča već godinama, a njime smo se uskladili sa evropskim standardima.

 

 

Zakon donosi novine koje se, pre svega, odnose na dobrovoljno davalaštvo krvi i ulogu Odeljenja za transfuziju u opštim bolnicama, kakva je i zrenjaninska.

 

Kako portal zrenjaninski.com saznaje u zrenjaninskoj bolnici, akcije dobrovoljnog davanja krvi po novom zakonu organizuje Zavod za transfuziju Vojvodine iz Novog Sada. Tehnički, akcije će se organizovati u saradnji sa Crvenim krstom na mestima određenim za to. Prikupljena krv odnosi se u Novi Sad i tamo obrađuje. Bolnice na teritoriji Vojvodine, pa i zrenjaninska, potrebe za krvi zadovoljavaju iz Novog Sada.

 

Konkretno: dobrovoljni davaoci od juna ove godine više neće moći krv dati u zrenjaninskoj bolnici. Gde i kad će je moći dati, moraće da se informišu.

 

Ovakav zakon funkcioniše u evropskim, ali i zemljama regiona. Početkom primene zakona u zemljama u okruženju došlo je do početnog pada dobrovoljnog davalaštva ali se, vremenom, formirala stabilna baza dobrovoljnih davalaca.

 

Prednosti primene ovog zakona nemerljive su. Mogu se sažeti u dve reči: standardizacija i maksimalna bezbednost krvi.

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Davaćemo krv po privatnim birtijama koje će vlasnici iznajmljivati za debele pare državi.Na mene zaboravite.