Društvo Vesti Zrenjanin

Najduže žive građani opštine Sečanj, a najkraće žitelji opštine Nova Crnja

starenje stanovništva
Foto: Pixabay

Starenje stanovništva, odnosno stalno smanjenje učešća najmlađih žitelja i povećanje učešća starijih građana, karakteristika je Srednjobanatskog okruga. To pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.

 

U poslednjem izveštaju o zdravstvenom stanju stanovništva Srednjobanatskog okruga navodi se da je prosečan stanovnik ovog regiona star 42,8 godina. Prosečna starost muškarca je 39,4, a žene 44,1 godinu.

 

Prema tim podacima, u srednjem Banatu je 2018. godine rođeno 1.557 dece, što daje stopu nataliteta od 8,9 promila, koja je i dalje nepovoljna za obnavljanje stanovništva.

 

Najniža stopa nataliteta u 2018. godini bila je u opštini Žitište (8,4 promila), a najviša u opštini Nova Crnja (10,7 promila).

 

Prosečna porodilja u 2018. godini u okrugu je bila stara 27,4 godina, godinu dana mlađa nego u 2017.

 

U 2018. godini u Srednjobanatskom okrugu je umrlo 2897 osoba. Opšta stopa mortaliteta u okrugu, računata na procenjeni broj stanovnika, bila je 16,5 promila, nešto viša nego godinu dana pre toga.

 

Pročitajte još: Uskoro ukidanje vanrednog stanja uz zadržavanje mera opreza

 

Najviša stopa mortaliteta u 2018. bila je u opštini Sečanj (20,7 promila), a najniža u gradu Zrenjaninu (15,5 promila).

 

„Opšta stopa mortaliteta ima relativno visoku vrednost. Očekivana je za oblasti koje imaju stanovništvo ovakve starosti i pokazuje trend blagog pada“, navode u Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin.

 

Prosečna starost umrlog lica u 2018. godini bila je 73,8 godina. Najduže su živeli građani opštine Sečanj – 76,2 godine, a najkraće građani opštine Nova Crnja – 72,2 godine.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz