Društvo

NA DANAŠNJI DAN SVET JE DOBIO PRVI METRO

Foto: Pixabay

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

 

Foto: Pixabay

 

PRVA LINIJA ELEKTRIČNE ŽELEZNICE U SVETU OTVORENA U LONDONU

 

Prva linija podzemne električne železnice u svetu, otvorena je 1890. godine u Londonu i to je najstariji sistem podzemne železnice na svetu. Izgradnja u Velikoj Britaniji počela je u ranom 19. veku, kako bi se rasteretila gužva čiji je uzrok industrijski razvitak i porast broja stanovnika.

 

Opsluživali su je vozovi sa parnim lokomotivama, koji su išli na svakih deset minuta. Već prvog dana 40.000 ljudi se prevezlo ovim novim transportnim sistemom.

 

Prva trasa metroa nalazila se između Pedingtona i ulice Feringdon, u dužini od četiri kilometra.

 

Gradnja se nastavila, a nova trasa bila je između Vestminstera i Južnog Kensingtona. Ove dve trase činile su današnju Kružnu liniju, a ti tuneli su i dalje u upotrebi.

 

PREMINUO SRPSKI ARHEOLOG MILOJE VASIĆ

 

Na današnji dan, 1956. godine, umro je srpski arheolog Miloje Vasić, koji je vršio iskopavanja preistorijskog naselja Vinča. Na osnovu toga postavio je tezu da podunavska kultura potiče iz Sredozemlja (egejska kultura) i prednje Azije, a ne iz nordijskih zemalja.

 

Arheološka istraživanja u Vinči je započeo 1908. godine. Neka svoja arheološka istraživanja je radio uz sponzorstva Ruskog carskog arheološkog instituta u Carigradu i Engleza ser Čarlsa Hajda. U periodu od 1932. do 1936. godine je objavio rezultate svojih obimnih istraživanja u monografiji „Preistoriska Vinča“ u četiri toma.

 

Objavio je preko 200 naučnih radova i smatra se ocem moderne srpske arheologije. Jedan je od osnivača arheologije u Srbiji, bio je profesor Beogradskog univerziteta i član Srpske akademije nauka i umetnosti.

 

Dela: „Preistorijska Vinča I-IV“, „Arhitektura i skulptura u Dalmaciji“, „Žiča i Lazarica“, „Jonska kolonija Vinča“.

 

PREMINUO FELIKS MENDELSON

 

Nemački kompozitor i dirigent Feliks Mendelson umro je na današnji dan, 1847. godine. Osnovao je konzervatorijum u Lajpcigu, i bio istaknuti predstavnik muzičkog romantizma.

 

Kao pijanista debitovao je u devetoj godini, u 15. napisao prvu simfoniju, u 16. majstorsko delo, scensku muziku za „San letnje noći“.

 

OTKRIVENA GROBNICA ČUVENOG EGIPATSKOG FARAONA

 

Na današnji dan 1922. godine britanski arheolog Hauard Karter otkrio je grobnicu egipatskog faraona iz 18. dinastije Tutankamona (14. vek p.n.e). Njegov grob pronađen je u Dolini Kraljeva, a u grobu je nađen i veliki broj raznih dragocenosti, koje se sada nalaze u muzeju u Kairu.

 

Istorijski značaj Tutankamona se ogleda najviše u tome što je započeo napuštanje atonizma (koji je uveo Ehnaton), i vraćanje staroj egipatskoj religiji. Kako je Tutankamon započeo vladavinu u devetoj godini svog života, veliki deo vlasti imao je vezir, i njegov naslednik, Aj.

 

U današnje vreme, Tutankamon spada u najpoznatije faraone, pre svega zbog toga što je on jedini egipatski faraon čija je grobnica pronađena netaknuta u 20. veku.

 

UMRLA GLUMICA KOJA SE PROSLAVILA ULOGOM U ČUVENOM „PSIHU“

 

Američka glumica Dženet Li, poznata po ulozi u filmu Alfreda Hičkoka „Psiho“, za koju je bila nominovana za Oskara, umrla je na današnji dan 2004. godine.

 

Za ulogu u čuvenom filmu bila je nagrađena Zlatnim globusom za najbolju sporednu ulogu.

 

NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu medijske saradnje između beogradskog portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz