Društvo

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN KONSTRUKTOR KALAŠNJIKOVA

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

 

 

UMRO JEDAN OD OMILJENIH SRPSKIH GLUMACA 

 

Jedan od najomiljenih srpskih glumaca Petar Kralj preminuo je na današnji dan, 2011. godine. Školovao se u Novom Sadu i Beogradu, gde je diplomirao glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Od 1968. do 1979. bio je član Ateljea 212, kada odlazi u slobodne umetnike.

 

Uživao je izuzetnu popularnost i dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su i četiri nagrade za životno delo: Dobričin prsten, „Pavle Vuisić“, „Zlatni ćuran“, nagrada Sterijinog pozorja. Ostvario je veliki broj uloga, među kojima se izdvajaju Hamlet (Hamlet), Maksim (Maksim Crnojević), Trepljov (Galeb), Kapetan Kaka (Buzdovan), Strindberg (Noć tribada), Astrov i Ujka Vanja (Ujka Vanja), Hadžislavković (Kosančićev venac 7), Henrik Henfgen (Mefisto), Lefevr (Madam San Žen), Ivan (Metastabilni Graal), Đorđe (Sveti Georgije ubiva aždahu), David Štrbac (Jazavac pred sudom) i druge.

 

Igrao je u filmovima „Roj“, „Hajka“, „Poseban tretman“, „Sok od šljiva“, „O pokojniku sve najlepše“, „Una“, „Kako sam sistematski uništavan od idiota“, „Dogodilo se na današnji dan“, „Oktoberfest“, „Boj na Kosovu“, „Početni udarac“, „Underground“, „Tri letnja dana“, „Mali svet“, „Sinovci“…

 

Monodrama koju je premijerno izveo 1967. godine u gornjem foajeu Ateljea, u vreme kada još nije postojao Teatar u podrumu „Živeo život Tola Manojlović“ po tekstu Mome Dimića i koju je zatim odigrao više od 400 puta, ostala je na repertoaru male scene gotovo četiri i po decenije. Mala scena Ateljea 212 od maja 2012. godine nosi ime po Petru Kralju – jednom od najvećih srpskih glumaca.

 

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 

UMRO TURSKI DRŽAVNIK KEMAL ATATURK

 

Na današnji dan, 1938. godine umro je turski državnik Kemal Ataturk, pod čijim je vođstvom 1922. zbačen poslednji sultan Muhamed VI, a 1923. proglašena republika.

 

Kao general (paša) spasao je Tursku kod Galipolja 1915. a njegovim odlučnim akcijama sprečeno je komadanje Turske posle Prvog svetskog rata od strane saveznika.

 

Tokom 18 godina vladavine odlučnim reformama dramatično je izmenio lik zemlje. Proklamovao je jednakost svih građana, sproveo agrarnu reformu, doneo savremene zakone, reformisao jezik i pravopis, ukinuo kalifat, zaveo strogo svetovnu državu, zabranio nošenje fesa, zara i feredže, dao izborno pravo ženama. U spoljnoj politici je napustio panislamističke koncepcije koje su imali turski sultani, ali i panturanske koje su imali mladoturci.

 

Jedan je od tvoraca Balkanskog saveza 1934. godine.

 

ROĐEN GLUMAC RIČARD BARTON

 

Na današnji dan 1925. godine rođen je velški pozorišni i filmski glumac Ričard Dženkins, poznat kao Ričard Barton. Svojim velikim talentom najpre se nametnuo u pozorištu igrajući karakterne uloge u dramama Vilijama Šekspira, posle čega je ostvario sjajnu filmsku karijeru.

 

Istakao se u filmovima „Kleopatra“, „Beket“, „Ana od hiljadu dana“, „Ukroćena goropad“, „Dr Faust“, „Komedijaši“, „Trocki“, „Sutjeska“.

 

ROĐEN NEMAČKI VERSKI REFORMATOR MARTIN LUTER

 

Nemački verski reformator Martin Luter, rođen je 1483. godine, a bio je osnivač protestantizma u Nemačkoj, najznačajniji među vođama evropske crkvene reformacije.

 

Sin rudara, prema očevoj volji počeo je da studira pravo, ali je ubrzo stupio u monaški red avgustinaca. Izložio je 1517. zahtev za reformu Crkve u 95 teza, koje je prikovao na vrata katedrale u Vitenbergu, i pozvao je na raspravu sve koji se s tim ne slažu. Papa Lav X isključio ga je iz rimokatoličke crkve, ali se njegovo učenje proširilo Nemačkom i zahvatilo sve društvene slojeve, pretvorivši se u široki narodni pokret protiv papske vlasti.

 

Osuđivao je deformacije, licemerje i korupciju rimske crkve, posebno oštro nastojanje pape Lava X da prodajom indulgencija, kojima su „iskupljivani“ čak i budući gresi, namakne novac za dovršenje hrama Svetog Petra u Rimu.

 

Njegovo učenje proširilo se kasnije i na druge zemlje, a Luterovi spisi i prevod Biblije odlučujuće su uticali na stvaranje jedinstvenog nemačkog književnog jezika.

 

ROĐEN KONSTRUKTOR ČUVENE PUŠKE KALAŠNJIKOV

 

Na današnji dan 1919. godine rođen je ruski inženjer Mihail Timofejevič Kalašnjikov, konstruktor najbolje automatske puške 20. veka AK-47, nazvane „Kalašnjikov“ prema njegovom prezimenu.

 

Karijeru je započeo u železnici kada je imao 17 godina i to kao radnik, gde je bio u prilici da nauči puno o mehanici.

 

NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu medijske saradnje između beogradskog portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Tačno je tako, „AK-47“, ali je isto tako tačno, kažu stručnjaci, da je to kopija nemačkog „šmajsera“, koji je postojao pre „kalašnjikova“!
    Pozdrav iz Elemira!

sinovoz