Društvo

NA DANAŠNJI DAN POČELE BORBE ZA OSLOBOĐENJE BEOGRADA

Oslobođenje Beograda oktobra 1944. godine

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

 

borbe
Oslobođenje Beograda oktobra 1944. godine

 

BEOGRADOM PROŠAO PRVI TRAMVAJ 

 

Na današnji dan 1892. godine u Beogradu je svečano puštena u saobraćaj novosagrađena tramvajska linija od Kalemegdana do Slavije. Bio je to početak funkcionisanja jedne značajne gradske službe koja je imala zadatak da javnim gradskim saobraćajnim sredstvima obavlja prevoz putnika iz jednog kraja grada u drugi.

 

Tek pošto su 1903. godine poslovi oko izgradnje i eksploatacije tramvajskog saobraćaja i električnog osvetljenja prešli u ruke belgijskog kapitala – takozvanog Belgijskog anonimnog društva, ubrzana je elektrifikacija tramvajskih pruga.

 

Tokom 1904. godine električni tramvaji potisnuli su tramvaje sa konjskom zapregom sa linija Kalemegdan – Slavija i Žagubica – Električna centrala, a 1905. godine i s poslednje linije Terazije – Novo groblje.

 

„Konjski tramvaji“ su, pored obavljanja funkcije javnih prevoznih sredstava, bili i svojevrsna atrakcija u ondašnjem Beogradu i njihova živopisna slika ostala je dugo u sećanju savremenika, prenosi GSP.

 

Pre Beograda „konjski tramvaj“ imali su samo Njujork, Pariz, London i Berlin.

 

POČELE BORBE ZA OSLOBOĐENJE BEOGRADA 

 

Borbe za oslobođenje Beograda, koje su se vodile od 14. do 20. oktobra 1944. godine, predstavljaju najdramatičnije događaje u ratnoj istoriji glavnog grada. Beograd je oslobođen u Beogradskoj ofanzivi, jednoj od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu.

 

Operacija koja je trajala šest dana bila je deo opsežnog operativnog plana Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i sovjetske Crvene armije. U neposrednim borbama za oslobođenje Beograda u jedinicama Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije poginula su 2.994 borca, a 3.379 je ranjeno. U jedinicama Crvene armije poginulo je 960 boraca, a ranjeno 1.100 boraca.

 

Dolazeći na proslavu 20 godina oslobođenja Beograda, u avionskoj nesreći poginuli su general Ždanov i maršal Sergej Birjuzov, koji je rukovodio sovjetskim frontom u okviru čijih operacija je bila i beogradska. Poginuli su 19. oktobra 1964. godine kada je njihov avion udario u Avalu.

 

POČELA GRADNJA AVALSKOG TORNJA

 

Avalski toranj, jedan od zaštitnik znakova Beograda, počeo je da se gradi na današnji dan 1961. godine. Ovaj toranj bio je jedinstven na svetu, jer je jedino on imao za presek jednakostranični trougao, simbol srpskog tronošca za sedenje.

 

Projektovali su ga srpske arhitekte, Uglješa Bogunović i Slobodan Janjić. U njega je ugrađeno čak 4000 tona armiranog betona. Svi radovi završeni su u maju 1965. godine kada je toranj i počeo sa radom.

 

Nažalost, ovaj ponos srpske arhitekture srušen je tokom agresije NATO 29. aprila 1999. godine. Tokom 2005. godine prikupljena su sredstva za obnovu gradnje, a radovi su počeli krajem 2006. godine.

 

Novi toranj je pušten u rad 23. oktobra 2009. godine. Njegova visina je 204,57 metara, ima restoran na 119. metru, i vidikovac na 122. metru.

 

OSNOVAN MUZEJ MATICE SRPSKE

 

Najbogatiji umetnički muzej srpske umetnosti novijeg doba osnovan je 1847. godine. Kao samostalna ustanova Matice srpske deluje od 1958. godine. Njena stalna izložba hronološki prikazuje odabrana dela iz celokupnog umetničkog fonda koji sadrži oko pet hiljada umetničkih radova značajnih za nacionalnu istoriju umetnosti novijeg doba i kulturu srpskog naroda u Vojvodini od kraja XVII do kraja XX veka.

 

Sva umetnička dela koja je Galerija Matice srpske primila na poklon od mnogobrojnih darodavaca, preuzela na čuvanje od Srpske pravoslavne crkve i drugih vlasnika, otkupila iz privatnog vlasništva ili pribavila planskim kopiranjem zidnih slika, čuvaju se, proučavaju, zaštićuju i koriste pod odgovarajućim uslovima.

 

ROĐEN GLUMAC RADE MARKOVIĆ

 

U svetu glume bio je aktivan čitavih šest decenija i ostavio je neizbrisiv trag u istoriji srpske kulture. Studirao je Tehnički, a potom Filozofski fakultet u rodnom Beogradu, ali se posvetio glumi, igrajući najpre u amaterskim  grupama.

 

Na pozorišnim scenama ostvario je oko 100 uloga, na filmu više od 80, u televizijskim dramama, serijama i drugim emisijama više od 60. Učestvovao je u gotovo 200 radio drama i režirao dva dokumentarna filma.

 

Bio je profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

 

NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu saradnje između portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz