Društvo YTOP

NA DANAŠNJI DAN ODIGRALA SE BITKA KOJA JE PROMENILA SRPSKU ISTORIJU!

Izvor : Wikipedia

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

 

  1. ODIGRALA SE MARIČKA BITKA

 

U bici na desnoj obali reke Marice kod Černomena, na današnji dan 1371. godine, Turci su porazili srpsku vojsku braće Mrnjavčević, Kralja Vukašina i Despota Uglješe.

 

današnji dan bitka
Izvor : Wikipedia

 

Oba brata su poginula što je značilo da prodoru Turaka više nije imao ko da se suprotstavi, pošto su Mrnjavčevići bili najmoćniji srpski velikaši tog vremena.

 

Turci su pod komandom rumelijskog (evropski deo carstva) beglerbega Lale Šahina u zoru iznenadili ulogorenu srpsku vojsku, prema procenama između 10.000 i 15.000 ljudi, i potpuno je razbili.

 

Posledice su bile pogubne, a već 1372. Turci su prodrli duboko u Grčku i Makedoniju i potom su postepeno pokoravali razne hrišćanske zemlje na Jugoistoku Evrope.

 

  1. ROĐEN LJUBOMIR LJUBA NENADOVIĆ

Srpski pisac Ljubomir Nenadović, član Srpske kraljevske akademije, jedan od prvih srpskih književnika u 19. veku sa širokim evropskim obrazovanjem, rođen je 26. septembra 1826. godine. Njegovi putopisi znatno prevazilaze uobičajen literarni nivo tog vremena.

 

Ljubomi Ljuba Nenadović Izvor : Wikipedia

 

Na tradicijama Dositeja Obradovića od klasičnog romantičara postao je racionalist s verom u moć nauke, a dela koja je ostavio iza sebe su putopisi „Pisma iz Italije“, „Pisma iz Nemačke“, „Pisma iz Švajcarske“, „O Crnogorcima“.

Preminuo je 1895. godine.

 

 

  1. UMRO KNJAZ MILOŠ OBRENOVIĆ

 

Na današnji dan 1860. u 81. godini umro je srpski knjaz Miloš Obrenović, vođa Drugog srpskog ustanka, knjaz Srbije od 1815. do 1839. i od 1858. do smrti, rodonačelnik dinastije Obrenović. Borio se u Prvom srpskom ustanku, ali se 1813. predao Turcima posle propasti ustanka i pomogao im da umire bunu Hadži-Prodana Gligorijevića 1814. da bi 1815. u Takovu digao ustanak u kojem je potukao Turke. Sporazumom sa Marašli Ali pašom dobio je za Srbiju ograničenu autonomiju.

 

Miloš Obrenović Izvor : Wikipedia

 

Potom je, vešto koristeći sukobljenost Rusije i Osmanskog carstva, izdejstvovao sultanovo i međunarodno priznanje, što je krunisano hatišerifom iz 1830. kojim je Srbiji priznata unutrašnja samouprava, a Milošu naslednost knjaževskog dostojanstva.

 

  1. ROĐEN KOMPOZITOR DŽORDŽ GERŠVIN

Američki kompozitor rođen je na današnji dan 1898. u Njujorku. U klasičnu muziku uneo je elemente folklora, popularne muzike, crnačkih duhovnih pesama i bluza.

 

Džordž Geršvin Izvor : Wikipedia

 

Dela: opera „Porgi i Bes“, simfonijska fantazija „Amerikanac u Parizu“, „Klavirski kloncert u F-duru“, kompozicije za klavir i orkestar, „Melanholična rapsodija“ (kod nas prevedena kao „Rapsodija u plavom“) muzika za filmove.

 

Umro je u Los Anđelesu 1937. godine

 

  1. PREMINUO POL NJUMEN

Američki glumac i režiser Pol Njumen (1925) umro je 26. septembra 2008. godine. Snimio je 60-ak filmova, među kojima su i čuvena ostvarenja „Mačka na usijanom limenom krovu“, „Buč Kasidi i Sandens Kid“, „Žaoka“.

 

 

Pol Njumen Izvor : Wikipedia

 

 

Devet puta je bio nominovan za Oskara, a dobio ga je 1986. za glavnu mušku ulogu u filmu „Boja novca“. Druge uloge po kojima će ostati upamćen su „Dugo toplo leto“, „Slatka ptica mladosti“, „Nasilje“, „Sudija za vešanje“, „Pakleni toranj“, „Bafalo Bil i Indijanci“, režija – „Rejčel, Rejčel“, „Uticaj gama zraka na sablasne nevene“.

 

Izvor: BKTVNews

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.