Društvo

NA DANAŠNJI DAN JE ROĐENA FUDBALSKA LEGENDA

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

 

Rajko Mitić

 

ROĐENA PRVA ZVEZDINA ZVEZDA – RAJKO MITIĆ

 

Na današnji dan 1922. godine rođen je Rajko Mitić, proslavljeni srpski fudbaler. Sportsku karijeru započeo je 1938. u BSK-u, nastavio je tokom rata, da bi kada je osnovana Crvena zvezda 1945. postao njen prvi kapiten.

 

Kao kapiten Mitić je sa Zvezdom osvojio pet titula prvaka Jugoslavije, a Kup Jugoslavije četiri puta. Rajko Mitić je za Crvenu zvezdu odigrao 572 utakmice i postigao 262 gola. Za reprezentaciju je nastupio u 59 navrata. Od 1967. do 1970. bio je selektor reprezentacije tadašnje Jugoslavije.

 

Umro je 29. marta 2008. godine, a decembra 2014. godine, Skupština kluba donela je odluku da stadion Crvene zvezde u Beogradu ponese ime prve Zvezdine zvezde i jedne od najvećih legendi kluba Rajka Mitića.

 

U subotu, 18. novembra 2017. godine, ispred zapadne tribine Zvezdinog stadiona, tačnije ispred službenog ulaza, svečano je otkriven spomenik Rajku Mitiću.

 

ROĐEN RUSKI NAUČNIK O KOJEM JE NAZVAN DRŽAVNI UNIVERZITET U MOSKVI

 

Ruski naučnik i pisac Mihail Vasiljevič Lomonosov, tvorac fizičke hemije, član Ruske akademije, rođen je na današnji dan 1711. godine. Studirao je u Rusiji, Nemačkoj i Holandiji. Njegovo obrazovanje i naučna delatnost bili su raznoliki: od klasičnih jezika, do astronomije i tehnike.

 

Formulisao je zakon održanja materije, objasnio pojave sagorevanja, stvorio naučnu teoriju o svetlosti, objasnio poreklo polarne svetlosti. Znatno je reformisao rusku nauku i udario temelje naučne terminologije ruskog književnog jezika. Napisao je prvu gramatiku ruskog jezika, dramska dela “Tamira i Selim” i “Demofont”.

 

Bio je naučnik svetskog glasa i razradio je projekat Moskovskog državnog univerziteta koji nosi ime po njemu. Umro je u Sankt Peterburgu 1765. godine.

 

SRPSKA VOJSKA NAKON ALBANSKE GOLGOTE OSLOBODILA BITOLJ

 

Srpska vojska je u Prvom svetskom ratu na današnji dan oslobodila Bitolj od Bugara. Ovaj grad u Makedoniji stradao je tokom Prvog svetskog rata zbog blizine Solunskog fronta, a bio je prvi koji je srpska vojska oslobodila posle Albanske golgote.

 

Zauzimanje Kajmakčalana olakšalo je srpskoj Prvoj armiji i francuskim snagama dalje operacije, pa je prvo osvojen pojas oko Bitolja, uključujući, pa i sam Bitolj, što je za srpsku vojsku imalo značaj jer je oslobođen prvi komad otadžbine.

 

TITO PRVI PUT PROGLAŠEN ZA NARODNOG HEROJA

 

Predsedništvo AVNOJ-a je, na svojoj prvoj sednici u Beogradu 1944. godine donelo odluku da se Josipu Brozu Titu dodeli naziv narodnog heroja, na predlog Antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Srbije.

 

Drugi Orden narodnog heroja dodeljen je Josipu Brozu 1972, a 1977. dodeljen mu je i treći herojski znamen.

 

ROĐENA INDIRA GANDI

 

Godine 1917. rođena je Indira Gandi, predsednica vlade Indije od 1966. do 1975. i od 1980. do 1984.

 

Postala je 1955. član Izvršnog komiteta Kongresne stranke, a 1959. njen predsednik. U više navrata bila je ministar spoljnih poslova, odbrane, finansija, unutrašnjih poslova, informisanja.

 

Britanski Bi-Bi-Si (BBC) je decembra 1999. u međunarodnoj anketi proglasio Indiru Gandi za “ženu milenijuma”.

 

Jedna od vodećih ličnosti Pokreta nesvrstanih ubijena je u atentatu. Dvojica Sika, pripadnici garde predsednice vlade, ubili su Indiru Gandi 31. oktobra 1984. godine.

 

Bila je to odmazda za upad u Zlatni hram u Amricaru, svetom gradu naroda Sika u Pendžabu, gde se bio utvrdio vođa tamošnjih secesionista.

 

NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu medijske saradnje između beogradskog portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

Podeli članak
sinovoz
FAM