Društvo Vesti Zrenjanin

Na današnji dan je podnet predlog da Veliki Bečkerek bude preimenovan u Petrovgrad

petrovgrad
Foto: zrenjaninski.com

Na današnji dan, 29. septembra 1934. godine, podnet je predlog da tadašnji Veliki Bečekrek promeni ime u Petrovgrad.

 

Predlog da se grad nazove po kralju Petru Prvom podneo je narodni poslanik dr Toša Rajić na sednici Gradskog veća Velikog Bečkereka.

 

PROČITAJTE JOŠ: Profesor za primer: Raspust iskoristio da bi učenicima obezbedio bolje uslove za učenje

 

– Godine 1918. naš kraj je oslobođen i ujedinjen u nacionalnu državu, pod vođstvom nacionalne dinastije Karađorđevića. Naš grad, koji je kroz vekove i uz ogromne žrtve vodio borbu da očuva nacionalno obeležje ovih krajeva, bio je uvek veran izražaj naših nacionalnih težnji i stremljenja. Tu svoju borbu za nacionalnu i državnu slobodu vodio je časno, ali pod imenom koje je nametnuto našem narodu i koje mu je bilo uvek strano i tuđe. To ime se moglo razumeti i tolerisati u jednoj državi u kojoj smo mi, silom istorijskih okolnosti, morali živeti, a koja je bila najizrazitiji protivnik naših nacionalnih i državnih ideala – obrazložio je svoj predlog dr Toša Rajić.

 

On je dalje naveo da u 1918. godini, „kada smo se oslobodili i kada smo stvorili jednu jedinstvenu nacionalnu državu, mi smo dužni da našem gradu damo ime našeg vladaoca oslobodioca i ime nade našeg naroda, budućeg vladara Kraljevine Jugoslavije: Petrovgrad, kao simbol naše velike nacionalne budućnosti i našeg aktivnog nacionalnog života u ovim krajevima“.

 

– Uveren sam da će ova promena imena našega grada biti jedan postupak više za naš aktivan i konstruktivan nacionalni život – zaključio je Rajić.

 

Petrovgrad promenio ime u Zrenjanin

 

Predlog je Gradsko veće usvojilo aklamacijom, jednoglasno. Odluka Gradskog veća odobrena je na višoj instanci 18. februara 1935. godine, od kada grad nosi ime Petrovgrad.

 

To ime naš grad je nosio sve do 2. oktobra 1946. godine kada je poneo današnji naziv – Zrenjanin.

 

Ovim povodom se oglasio i Narodni muzej Zrenjanin koji podseća da u njegovoj stalnoj postavci možete da vidite jedini preostali deo sačuvanog originalnog spomenika kralјu Petru Prvom Karađorđeviću, koji je postavljen na gradskom trgu u Velikom Bečkereku 1928. godine.

 

Spomenik je izradio Rudolf Valdec, a fašističke okupacione vlasti su ga srušile 1941. godine.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Do današnjih dana ostala je sačuvana samo glava figure kralјa, koja je poslužila vajaru Zoranu Jezdimiroviću pri rekonstrukciji spomenika koji je na Trgu slobode svečano otkriven 2005. godine.

 

Mladi pisac Meti Kamberi živi u Zrenjaninu gde sa suprugom čeka bebu

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.