Društvo Vesti Zrenjanin

Monsinjor Martin Roos uputio uskršnju čestitku katoličkim vernicima

martin roos

Umirovljeni biskup temišvarski i apostolski upravitelj zrenjaninski, mons. Martin Roos, uputio je uskršnju čestitku svim vernicima koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru. Portal zrenjaninski.com prenosi ovu poruku u celosti.

 

Dragi svećenici i đakoni, draga kršćanska braćo i sestre,

 

Ove 2020. godine, koja će ostati zapamćena po epidemiji koja je zahvatila ceo svet, slavit ćemo u iznimnim okolnostima smrt i uskrsnuće našeg Gospodina Isusa Krista, Uskrsni triduum, vrhunac cele liturgijske godine. Prema specijalnim uputstvima državnih organa u vreme pandemije, koje kao katolički kršćani želimo savesno i odgovorno ispoštovati radi dobra svih, ove godine nećemo se moći okupiti da uobičajeno slavimo Uskrs kao brojna zajednica u našim župama ili filijalama. Nažalost, na osnovu onoga što pokazuju događaji od poslednjih dana, ne možemo očekivati da će se stanje uskoro poboljšati. Potrebni su nam strpljenje, opreznost i ustrajnost!

 

Iznimna je okolnost i što me je ove godine naš Sveti Otac, papa Franjo, imenovao za apostolskog upravitelja radi pomoći biskupu Ladislavu, koji je već neko vreme na bolovanju, tako da sam – u zajedništvu s biskupom ordinarijem – odgovoran za Biskupiju i umesto biskupa Ladislava obavljam dužnosti ordinarija. Svetu Misu posvete ulja na Veliki četvrtak – kada se u Zrenjaninskoj katedrali posvećuju nova ulja u prisutnosti pastira Biskupije koji tada obnavljaju svoje svećeničke zavete – odgađamo dok to okolnosti drugačije ne dopuste.

 

Ne bi želeli da nam izvanredne okolnosti, koje nas trenutno zaokupljaju i zbog kojih smo zabrinuti, oduzmu nutarnju radost ovih Svetih dana. Iskoristimo mogućnosti prisustvovanja Svetim Misama koje nam nude mediji. Štampa, radio, televizija i internet omogućuju nam da u duhu pratimo sve što nam sveto trodnevlje Uskrsa pruža, kako bismo na taj način nadomestili ono što nam rizik od zaraze uskraćuje. Poruka o Gospodinovoj smrti i uskrsnuću, zahvaljujući medijima, može dopreti do svih nas: bolesnih i zdravih, mladih i starih. Pratimo pažljivo prenose Svetih Misa i slavimo zajedno pred ekranima i radio prijemnicima!

 

U našim krajevima je vrlo popularan običaj posećivanja Svetog groba, kao i dvodnevno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom na Veliki petak i Veliku subotu. To je dobra prilika da pojedinačno posetimo Sveti grob u našim crkvama i pojedinačno se pomolimo, kako bismo na taj način pružili sebi novu hranu a veri koju ispovedamo novi zamah. Pošto smo tako pojedinačno proslavili Gospodinovu patnju i smrt, moći ćemo – obnovljene vere i obnovljenih naših krsnih obećanja u Kristovoj Crkvi – svi zajedno u duhu pratiti putem medija uskrsnu liturgiju i slaviti Uskrsnuće Kristovo ispunjeni radošću.

 

S ovim mislima pozdravljam sve, posebno Biskupa naše Biskupije biskupa Ladislava, kojem želimo sve najbolje, braću svećenike i sestre u pastoralnoj i karitativnoj službi, sve vernike koji žive na teritoriji Biskupije, kao i sve Vas – a za nedelju dana isto i svu našu pravoslavnu braću – želeći Sretan Uskrs i obilje duhovnih blagoslova u duhu Uskrslog Krista.

 

Mons. Martin Roos

 

umirovljeni biskup temišvarski i apostolski upravitelj zrenjaninski

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM