Društvo YSLAJDER

MOBILNA APLIKACIJA POVEZUJE GRAĐANE I POLICIJU

NOVI SAD, ZRENJANIN  – U gradu Valeta, na Malti, nedavno je održana manifestacija „Nauka u gradu“, i to u okviru „Noći istraživača“. Jedan od događaja na ovom festivalu bila je i promocija CITYCoP projekta na kojem učestvuje više od 20 institucija iz 13 evropskih zemalja, uključujući i Univerzitet u Novom Sadu.

 

 

Promociju projekta na ovom festivalu realizovao je Departman za konitivne nauke, Univerziteta na Malti. Član novosadskog tima i administrator CITYCoP projekta u Srbiji, Zrenjaninka Ivana Jakovljev, takođe je boravila na Malti i učestvovala u promociji. 

 

– U okviru projekta, kao podsticaj primeni strategije „Policija u zajednici“, biće kreirana aplikacija za mobilne telefone i internet portal koji će moći da budu primenjeni u svakom evropskom gradu, ali vodeći računa o kulturnim specifičnostima i jezicima svake sredine. Aplikacija će omogućavati direktnu i dvosmernu komunikaciju između građana i policije, koja predstavlja stub policije u zajednici. Građani će putem aplikacije moći da obaveštavaju policiju o događajima iz okruženja ili zatraže pomoć, ali i da budu informisani o relevantnim stvarima od strane policijskih službi – objašnjava za portal zrenjaninski.com Ivana Jakovljev.

 

Realizacija projekta traje do 2018. godine, kada će aplikacija biti i kreirana. U okviru toga, biće sprovedeno i istraživanje u vezi straha od kriminala među građanima Evrope, i to pomoću pilot aplikacije koja je kreirana za te potrebe. Ta aplikacija je iskorišćena za promociju projekta na festivalu „Nauka u gradu“.

 

– Posetioci festivala su mogli da preuzmu pomenutu aplikaciju i učestvuju u igri nazvanoj „Lovac na zločine“. Grupa glumaca je izvodila scene različitih oblika krivičnih dela – vandalizma, tuče, krađe i slično, po ulicama Valete, a zadatak posetilaca festivala bio je da pronađu odglumljene scene, fotografišu ih i pošalju fotografije putem aplikacije. Svi podaci i fotografije su u realnom vremenu stizale na glavni štand na kojem su se nalazili članovi projektnog tima, gde se moglo videti koja „krivična dela“ su najčešće primećivana – objašnjava naša sagovornica.

 

 

Na festivalu su bile predviđene nagrade za najbolju fotografiju i za osobu koja uslika najveći broj fotografija scena krivičnih dela sa različitih mesta, s obzirom na to da su se ona „odigravala“ tokom čitavog trajanja festivala, od 18 do 24 časa. Posetioci su bili veoma zainteresovani za ovu promociju i veliki broj njih je uzeo učešće u ovom takmičenju. Stariji posetioci festivala pokazali su veliku zainteresovanost za pravu aplikaciju koja će biti kreirana na kraju projekta.

 

– Festivali nauke su uvek odlična prilika da se građanima približi i nauka kao takva, ali i korisnost različitih proizvoda koji nastanu kao rezultat opsežnih naučnih istraživanja. U 21. veku, evropska moblilna aplikacija za komunikaciju sa policijom je sigurno jedna od stvari koje imaju veliki potencijal da poboljšaju kvalitet života ljudi. Ova aplikacija ne samo što ima za cilj da poboljša i pojednostavi direktnu komunikaciju između policije i građana, već i da doprinese jačanju međusobnog poverenja između građana i policije, kako bi se ljudi u svojim gradovima osećali bezbednije – zaključuje Ivana Jakovljev.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz