Društvo Vesti Zrenjanin

Mladi stanari Doma učenika uređuju i izdaju časopis „In“ (Foto)

časopis in
Foto: Zoran Bogaroški

Stefan Nemčević glavni je urednik časopisa „In“, koji dva puta godišnje izdaje novinarska sekcija Doma učenika srednjih škola „Angelina Kojić Gina“.

 

On kao glavni urednik i desetak njegovih drugarica i drugova u velikim su pripremama za izdavanje 50. jubilarnog broja novina.

 

– Novi broj pripremamo tako što redakcija nešto od tekstova, odnosno tema naruči, a nešto i učenici sami predlože i pošalju – kaže Stefan za portal zrenjaninski.com.

 

časopis in
Foto: Zoran Bogaroški

 

Većina članova novinarske sekcije istovremeno su i članovi literarne sekcije. U pitanju su mladi ljudi koji vole da čitaju i da pišu. Većini to neće biti životno opredeljenje, ali u ovom svom hobiju jako uživaju.

 

Teme koje njihove čitaoce interesuju najviše su u vezi sa životom u domu. Najviše vole izveštaje sa takmičenja, nagrade i, naravno, mnogo fotografija. Ukoliko neki od učenika negde putuje, redovno napiše tekst sa putovanja uz obilje fotografija, i to spada u najčitanije tekstove.

 

Ipak, u svakom broju nađe se neki tekst u vezi sa istorijom, kulturom, sportom… U svakom broju postoji i redovna rubrika stručnog saradnika, psihologa.

 

 

Časopis „In“ obiluje raznim temama

 

Mile, Vukašin, Rade, Bane, Mihajlo, Radoslava, Tatjana, Nevena, Marija, Tijana, Lazar, koji je zadužen za fotografije, stalni su članovi novinarske sekcije.

 

Sonja Pašćan i Bojana Pašić, stručni saradnici – vaspitači, zadužene su za rad novinarske sekcije, odnosno uređivanje sajta i Fejsbuk profila. Časopis „In“ se u PDF formatu nađe i na sajtu. Za sajt je zadužena Bojana Pašić, kao i za Fejsbuk profil.

 

– Ranije su pravljene tematske novine, a od 40. broja odlučili smo da to ne bude tako, nego da više prostora damo učenicima. Ko šta želi da ponudi, esej, priču, pesmu, mi prihvatimo. Istovremeno, ne postoji događaj koji se desio, a da se ne nađe u časopisu. Najznimljiviji su događaji koji imaju veze sa našim domom – kaže Sonja Pašćan.

 

 

Zajednički se biraju fotografije za naslovnu i poslednju stranu. Jubilarni, 50. broj, na naslovnoj strani imaće stilizovanu brojku od kamenčića koji su korišćeni na radionici iz keramike.

 

– Podstičemo naše saradnike da se što više uključuju svojim autorskim prilozima, jer smo zaključili da čitaoci najviše vole da pročitaju nešto što pišu njihovi drugari – kaže Sonja Pašćan.

 

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz