Društvo Vesti Zrenjanin

Merenje polena u vazduhu sprovodi se i u Zrenjaninu, evo novih rezultata

merenje polena
Foto: Pixabay

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine je putem EU projekta “Podrška životnoj sredini bez alergena” nabavio aeropalinološke merne stanice za merenje polena u vazduhu takozvanim „klopkama” za polen. Ove merne stanice instalirane su u pet lokalnih samouprava, između ostalog i u Zrenjaninu.

 

Monitoring polena u vazduhu na teritoriji AP Vojvodine sprovodi Prirodno–matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, zajedno sa podizvođačem – novosadskim Institutom „BioSens“.

 

Biološka uloga polena je oplodnja biljaka, ali je, nažalost, i jedan od najznačajnijih alergena i uzročnika respiratornih alergijskih bolesti. Polenske alergije su vezane za cvetanje alergenih biljaka. Porast broja osoba alergičnih na polen biljaka pripisuje se promenama i spoljašnje sredine i samog organizma.

 

Pročitajte još: „Vodovod“ angažovan na transportu i postavljanju cisterni na četiri lokacije

 

Pojedine biljne vrste se nalaze na svojevrsnoj „crnoj listi“, jer izazivaju prave epidemije vrlo neugodnih simptoma u periodu njihovog cvetanja. Međutim, biljke su za ovu pojavu najmanje „krive“. One samo obavljaju svoju prirodnu funkciju oprašivanja i razmnožavanja, onako kako su to činile i pre pojave čoveka na Zemlji.

 

Proleće je doba buđenja prirode, a tada za mnoge počinju zdravstveni problemi uzrokovani povećanom osetljivošću organizma na polen. Pojedine biljne vrste su karakteristične za određena područja. Pojava polena u vazduhu je vremenski ograničena i tipična za svaku biljnu vrstu. Zbog toga su i alergije na polen vezane za određeno razdoblje u godini, pa se i simptomi alergijske reakcije javljaju svake godine, približno u isto vreme.

 

Svrha monitoringa polena u vazduhu je pružanje informacija o javljanju pojedinih sezonskih alergena. To pacijentima omogućava da svoje dnevne aktivnosti prilagode tako da što manje dolaze u dodir s alergenima, smanjujući na taj način mogućnost pojave simptoma.

 

A šta pokazuju poslednji rezultati merenja u Zrenjaninu, možete pogledati u nastavku.

 

merenje polena u vazduhu

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM