Društvo Vesti Zrenjanin

Među „zlatnim robotičarima“ i Zrenjaninci Nemanja Janus i Nikola Došlo

nemanja janus i nikola došlo
Foto: Eurobot

Tim studenata „PMG robotics“ sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu osvojio je prvo mesto na ovogodišnjem takmičenju Eurobot 2019. u Francuskoj. Ovi studenti su time Srbiju učinili najboljom u toj oblasti među ekipama iz celog sveta. U pobedničkoj ekipi bila su i dvojica Zrenjaninaca – Nemanja Janus i Nikola Došlo, kojima je Grad Zrenjanin dodelio sredstva za izradu robota.

 

Tim „PMG robotics“, koji su činili studenti četvrte godine smera Mehatronika, nakon pet takmičarskih rundi plasirao se u razigravanje sa još sedam timova. U finalnom meču naš tim je pobedio ruski tim „Reset“ sa Skoltech kosmičkog centra, Instituta za nauku i tehnologiju iz Moskve i time osvojio Eurobot 2019.

 

Takmičenje je održano u gradu La Roš sir Jon. Okupilo je 33 tima iz 16 zemalja Evrope, Afrike, Azije i Severne Amerike. Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je Atom factory, u čast Dmitrija Mendeljejeva, velikog hemičara. Roboti su imali zadatak da na terenu izvedu akcije koje simbolično predstavljaju eksperiment. Trebalo je da obavljaju klasifikaciju i merenje atoma, i još mnoge druge stvari potpuno autonomno.

 

Pročitajte još: Stefan Čubranović potpisao stipendijski ugovor sa KK Crvena zvezda

 

Nemanja Janus, student 4. godine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu sa visokim prosekom je, kao uspešan student, konkurisao po javnom pozivu za sufinansiranje aktivnosti stručnog usavršavanja učenika srednjih škola i studenata u 2019. godini grada Zrenjanina. Dobio je sredstva koja je sa svojim timom iskoristio za izradu robota.

 

Sa tim robotom ovaj tim je učestvovao i na 17. Nacionalnom prvenstvu u robotici koje je održano 6. aprila ove godine u Novom Sadu. Tom prilikom ekipa je zauzela prvo mesto. Na održanom takmičenju, u znak zahvalnosti gradu Zrenjaninu na datim sredstvima, članovi ekipe su nosili majice sa grbom našeg grada.

 

nemanja janus i nikola došlo
Foto: Eurobot

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz