Društvo Vesti Zrenjanin

Medijator je najbolje rešenje u potrošačkim i drugim sporovima

violeta stamenković
Violeta Stamenković

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu od 17. do 21. marta organizuje online osnovnu obuku, koja je uslov za sticanje licence posrednik – medijator.

 

Po Zakonu o zaštiti potrošača, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije je kreiralo Nacionalni registar potrošačkih prigovora. U pitanju je platforma koja potrošačima omogućava da se informišu o svojim pravima, kao i da podnesu prigovor u slučaju da smatraju da su povređena njihova potrošačka prava.

 

PROČITAJTE JOŠ: SBB nastavlja sa investicijama u Srbiji: Počinje digitalizacija Zrenjanina

 

– Građani se uvek mogu obratiti posrednicima, odnosno medijatorima upisanim u listu tela, kako bi na taj način pokušali da reše svoj problem, odnosno spor. Lista tela za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova je javno objavljena na sajtu ministarstva – kaže za portal zrenjaninski.com diplomirana pravnica Violeta Stamenković, ovlašćena zastupnica Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

 

Stamenković je, inače, upisana u listu tela za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

 

Ona ističe da sva zainteresovana lica, kojima su povređena prava, takođe treba informisati o tome šta se smatra potrošačkim sporom. Potrošački spor je, zapravo, svaki spor koji proizilazi iz ugovornog odnosa potrošača i trgovca.

 

– Pored potrošačkih sporova, i slučajeve povrede prava intelektualne svojine bolje je rešavati putem medijacije. Sporni poslovni odnosi koji nastaju u oblasti intelektualne svojine ne moraju nužno da se rešavaju pred sudom – naglašava Violeta Stamenković.

 

Medijator je neutralni posrednik

 

Medijacija je postupak u kojem strane dobrovoljno nastoje da reše sporni odnos putem pregovora uz pomoć neutralnog posrednika – medijatora, koji stranama pomaže da postignu sporazum. Medijacija može da se pokrene pre sudskog ili drugog postupka, a takođe i nakon toga.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Zašto medijacija u ostvarivanju prava intelektualne svojine? Zato što je važna komponenta svih privrednih delatnosti koje se temelje na inovacijama, pa su njena zaštita i pravilno korišćenje od velike važnosti za uspešno poslovanje. Narušeni poslovni odnos, kao i potrošački spor, mogu da se reše brže, lakše i jeftinije putem medijacije.

 

Zato je dobro proći osnovnu online obuku u ovoj oblasti. Informacije i prijave za online obuku svi zainteresovani mogu dobiti na mejl: reg.kancelarijaposrednika@gmail.com

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz