Društvo Vesti Zrenjanin

Maša Knežević prešla put od pankerke iz školskog benda do najboljeg studenta

maša knežević
Foto: Univerzitet u Novom Sadu

Maša Knežević sa Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu osvojila je nagradu „Aleksandar Saša Popović“ za najboljeg studenta studijskog programa iz oblasti informatike na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu u školskoj 2021/2022. godini. Njoj je priznanje, koje dodeljuje Univerzitet u Novom Sadu, uručeno na svečanosti održanoj u zgradi Rektorata.

 

Maša Knežević je rođena 24. jula 1998. godine. Živi u Melencima, gde je pohađala OŠ „Dr Boško Vrebalov“. Osnovnu školu je završila kao jedna od dobitnica diplome „Vuk Karadžić“. Već tada je postizala uspehe na opštinskim i okružnim takmičenjima iz informatičkog i tehničkog obrazovanja i fizike.

 

PROČITAJTE JOŠ: Dragan Lambić drugu godinu zaredom na listi najuticajnijih istraživača u svetu

 

U Zrenjaninu je završila gimnaziju, prirodno – matematički smer, sa odličnim uspehom. Kao srednjoškolka dva puta je osvojila drugo mesto na takmičenju Računarskog fakulteta u Beogradu „RAF Challenge“ i bronzano priznanje na međunarodnom takmičenju iz računarske i informatičke pismenosti „Dabar“.

 

– Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin’“ u Zrenjaninu, smer informacione tehnologije – inženjerstvo, upisala sam 2017. godine. To sam učinila po preporuci profesorke Danijele Vukić i pokojne profesorke Dijane Karuović, koje su me godinama usmeravale i obučavale. Osnovne studije sam završila 7. jula 2021. godine sa prosekom 9,95. Iste godine sam upisala i master koji sam završila 23. septembra 2022. sa prosekom 10. Masterirala sam sa temom „Obučavanje neuronskih mreža genetskim algoritmom na primeru automobila“ – priča Maša Knežević za portal zrenjaninski.com.

 

maša knežević

 

Do sada napisala 14 naučno – istraživačkih radova

 

Od 2022. Maša je saradnica u nastavi za užu naučnu oblast informacione tehnologije na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“. Tokom radnog odnosa držala je vežbe iz više predmeta.

 

– Trudila sam se da, pored ispredavanih lekcija, svakog studenta motivišem da razmišlja, da se bori za sebe, da uspe u ostvarenju svojih ciljeva, ali pre svega da bude čovek. Pored studiranja i angažovanja na fakultetu, svoja znanja sam unapređivala i proširivala pisanjem naučno – istraživačkih radova. Do sada sam napisala 14 naučno – istraživačkih radova, a prvi naučni rad sam napisala sa svojih 17 – 18 godina. Oni su klasifikovani u različitim kategorijama i pretežno su bazirani na primeni informacionih tehnologija u vinogradarstvu. Ima i onih radova koji se bave istraživanjem veštačke inteligencije – objašnjava Maša.

 

Ona je poslednje dve godine stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije „Dositeja“. To je, kako kaže, jedno od najistaknutijih priznanja i smatra da svaki student može da kruniše svoj trud jednim ovakvim priznanjem.

 

maša knežević

 

Poslednja nagrada predstavlja krunu celokupnog školovanja

 

Nagrada „Aleksandar Saša Popović“ dodeljena joj je kao najboljem studentu studijskog programa iz oblasti informatike na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu u školskoj 2021/2022. godini. Nagrada se dodeljuje u znak sećanja na jednog od najboljih studenata i asistenta Prirodno – matematičkog fakulteta u Novom Sadu Aleksandra Sašu Popovića, koji je kao rezervista Vojske Jugoslavije poginuo u NATO bombardovanju 1999. godine.

 

Nagrada se dodeljuje najboljem studentu studijskog programa iz oblasti informatike na fakultetima Univerziteta, uz uslov da je završio osnovne i master akademske studije ili integrisane studije sa prosečnom ocenom najmanje 9,95 na svakom od nivoa studija i da je odbranio master rad sa ocenom 10, u roku utvrđenom nastavnim planom studija, uz jasno pokazan naučni doprinos informatici, te da u toku studija nije ponovio ni jednu godinu.

 

– Ova nagrada predstavlja krunu mog celokupnog školovanja. Daje mi potvrdu da se trud, upornost i provedene noći za računarom ili nad knjigom isplate, ali i da to neko zaista ceni. Velika mi je čast što je ova nagrada dodeljena meni, jer je Aleksandar Saša Popović ostvario veoma velike uspehe i rezultate u oblasti informatike – kaže Maša.

 

maša knežević

 

Planira da upiše doktorske studije

 

Naša sagovornica trenutno ne razmišlja o odlasku u inostranstvo.

 

– Planiram da proširim i primenim svoje znanje radom u privredi, a zatim nakon nekog perioda iskustva i da upišem doktorske studije – ističe Maša i dodaje:

 

– Iako sam uspela u periodu obrazovanja da učinim mnogo toga, nije bilo mnogo odricanja. Slobodno vreme sam provodila tako što sam pomagala roditeljima u porodičnom vinogradu. Roditelji i starija sestra su mi bili najveća podrška u ostvarenju ciljeva. Pišem poeziju za koju imam pregršt nagrada osvojenih na međunarodnim takmičenjima. Nadam se da ću uskoro završiti i pisanje knjige. U periodu praznika, već šestu godinu u nizu, pomažem bajkerima i moto klubovima u pakovanju paketića za akciju „Moto Deda Mrazovi“ – priča Maša.

 

Ona ima i posebnu poruku za naše mlade čitaoce i sugrađane.

 

– Želim da poručim svim mladima da u životu ne treba ničega da se odriču, da uvek budu nasmejani, iskreni i pravedni. Fakulteti možda neće otkriti sve tajne budućeg zanata, ali će ih naučiti da budu pedantni, uporni i radoznali u svojoj naučnoj oblasti. Svaki ispit moraju prihvatiti kao izazov. Nakon tog izazova će svaki student usavršiti sebe za određeni procenat. Svaki student će poneti sa fakulteta onoliko znanja koliko bude tražio – poručuje Maša.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

I za kraj – zanimljivo je da je portal zrenjaninski.com o Maši pisao pre šest godina. Tada, te 2016. godine, Maša je bila članica gimnazijske rok i pank grupe „Banda. Maša se smeje i kaže:

 

– Od pankerke koja je svirala gitaru u gimnaziji dovde bio je dalek put, ali sam ponosna na sve što sam radila. U svemu sam beskrajno uživala – završava Maša Knežević.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz