Društvo Foto dana Vesti Zrenjanin

“Mali ekolozi” Osnovne škole “Žarko Zrenjanin” nagrađeni i ove godine

mali ekolozi

I ove godine „Mali ekolozi“ Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu nagrađeni su u okviru kampanje „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“. Učenici šestih razreda nagrađeni su jednodnevnim izletom u Sremske Karlovce, a nastavnici su imali priliku da učestvuju na, kako kažu, odličnom seminaru posvećenom zaštiti životne sredine.

 

„Mali ekolozi“ su organizacija koja u školi „Žarko Zrenjanin“ postoji već deset godina, a poslednjih šest njeni članovi su izuzetno aktivni i uspešni.

 

– Kad smo aktivnije počeli da delujemo, krenuli smo od sakupljanja stare hartije. Prve godine smo sakupili tonu hartije, a prošle 14,5 tona. Akcija je takmičarskog karaktera, a nadmeću se učenici od prvog do četvrtog, i od petog do osmog razreda. Svake godine osmislimo na šta ćemo potrošiti novac od akcije, pa smo tako napravili klupe, žardinjere za cveće, držače za bicikle, zeleni zid, zeleni vodopad, a planiramo da napravimo i fontanu – priča za portal zrenjaninski.com nastavnica biologije i koordinatorka „Malih ekologa“ Ivana Vukov.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pored zgrade Odeljenja pedijatrije volonteri Crvenog krsta postavili šator

 

U školi se organizuju ekološke radionice i kvizovi, ekologija je tema kojom se bavi đački parlament… U svojevrsnu borbu za zdraviju životnu sredinu uključeni su ne samo đaci nego gotovo i svi nastavnici.

 

– Nagrade i priznanja koje dobiju ekolozi su rezultat timskog rada i velike podrške koju imamo u školi – ističe Vukov.

 

mali ekolozi

 

Uče roditelje kako da manje zagađuju životnu sredinu

 

Učenici Miloš Savin, Nikola Milošević, Sara Velemirov, Ana Antonić, Marina Isakov i Teodora Rašić najaktivniji su mali ekolozi. Vode računa o zelenilu u školi, učestvuju u svim akcijama, a brigu o životnoj sredini premestili su iz škole i u svoje kuće.

 

– Prošle godine smo imali akciju moje drvo. Svi smo zasadili kod kuće po jedno listopadno drvo i brinuli o njemu zajedno sa roditeljima. A i na roditelje utičemo tako što ih učimo kako da što manje zagađuju životnu okolinu – pričaju nam mladi ekolozi.

 

A sve što u školi rade, odnosno svaku ekološku akciju, zabeleže Helena Vijatov i Elena Popović, mlade novinarke školskog lista koji izlazi u elektronskoj formi. One su i autorke tekstova na zelenom zidu.

 

– Mi učestvujemo, posmatramo i pišemo. Učili smo od naših starijih drugova, članova novinarske sekcije, a imamo obavezu da naučimo mlađe – kažu nam Helena i Elena.

 

Ekologija i zaštita životne sredine važna su tema u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Priključujemo se svim akcijama i dajemo svoj doprinos. Kada se timski radi, uspeh ne izostaje. Sada smo u projektu odlaganja i recikliranja elektronskog otpada, a već u školi imamo naš „ždero kutak“ za odlaganje limenki – napominje direktor škole Miroslav Brnjoš.

 

mali ekolozi

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM