Društvo Foto dana

KOLIKE SU ZAISTA TEMPERATURE POSLEDNJIH DANA

Foto: Zoran Bogaroški

ZRENJANIN – Meteorolozi tvrde da su poslednjih dana rekordno visoke temperature i govore da dostižu i 42 stepena. Građani, pak, smatraju da to ne oslikava realno stanje na terenu.

 

temperature
Foto: Zoran Bogaroški

 

Mi smo u jednom trenutku uspeli da izmerimo blizu 45 stepeni, koliko je iznosila temperatura u Zrenjaninu. Verujemo da su neki od vas izmerili još više.

 

Ali, meteorolozi imaju poseban način merenja. U meteorologiji se termometar postavlja na dva metra visine iznad travnate površine (kako bi se uticaj podloge smanjio na minimum) u tzv. „meteorološki zaklon“. To je, u stvari, kućica napravljena od drveta koja je ofarbana u beloj boji kako bi što više mogla da odbije sunčeve zrake i samim tim smanjila zagrevanje materijala na minimum.

 

Meteorolozi objašnjavaju da, ako termometar postavimo na suncu iznad asfalta (što je čest slučaj ovih dana), mi ne bismo dobili stvarnu temperaturu vazduha, već temperaturu koju zrači sam asfalt. Isto je tako i sa drugim materijalima: staklom, betonom, metalom itd. Što je predmet tamniji i ima veći toplotni kapacitet, upiće više sunčevih zraka i izračiće više toplote.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz