Društvo Vesti Zrenjanin

“Ključ Balkana”, koji je dve godine bio u Zrenjaninu, danas predat Subotici

ključ balkana

Čelnici grada Zrenjanina prisustvovali su danas ceremoniji primopredaje priznanja „Ključ Balkana“ Subotici, koja je održana u mađarskom gradu Morahalomu. Time će Subotica u narednih godinu dana biti svojevrstan domaćin i organizator različitih programa u Srpskom kulturnom centru “Kolo”. Ovaj centar je pre dve godine svečano otvoren upravo u Morahalomu.

 

Današnjem događaju, između ostalih, prisustvovali su gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, njegov zamenik Saša Santovac, pomoćnica gradonačelnika Jelena Travar Miljević, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić i ataše u Ambasadi Srbije u Mađarskoj Aleksandar Farkaš.

 

PROČITAJTE JOŠ: Najboljim učenicima završnih razreda dodeljene diplome “Vuk Karadžić”

 

Podsetimo, tadašnjem gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću je u julu 2019. svečano uručen „Ključ Balkana“, na svečanosti otvaranja Srpskog kulturnog centra “Kolo” u Morahalomu. Ovo priznanje Zrenjanin je nosio dve godine, jer je prošlogodišnja svečana primopredaja izostala zbog pandemije koronavirusa.

 

ključ balkana

 

Gradonačelnik Simo Salapura je danas vratio “Ključ Balkana” gradonačelniku Morahaloma Zoltanu Nogradiju. On ga je potom predao gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću i predsedniku Skupštine tog grada Balintu Pastoru.

 

Salapura je poručio da je Grad Zrenjanin bio počastvovan što je prvi poneo “Ključ Balkana”. On je poželeo predstavnicima Subotice da kroz nove programe i dešavanja u Srpskom kulturnom centru “Kolo” dalje neguju i jačaju kulturne vrednosti i toleranciju s obe strane granice.

 

Ovaj međunarodni projekat, kako navode domaćini iz Morahaloma, jača odnos između Srbije i Mađarske, uz predstavljanje kulturnih, ekonomskih, društvenih i verskih vrednosti dva naroda. Domaćini su istakli da je Morahalom posvećeni pristalica pograničnog suživota i dobrosusedskih odnosa. Zato od 2019. obeležava 8. jul kao “Dan Srbije”.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Dodeljivanjem prelaznog ključa i obezbeđivanjem mogućnosti za predstavljanje u regionu Homokhat, Morahalom svake godine želi da podrži jedan grad iz Srbije.

 

ključ balkana

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM