Društvo Vesti Zrenjanin

Kip Praškog Malog Isusa pronađen u riznici Rimokatoličke katedrale (Foto)

kip praškog malog isusa
Foto: Zrenjaninska biskupija

Kip Praškog Malog Isusa nedavno je pronađen u riznici Rimokatoličke katedrale u Zrenjaninu. Ovaj kip je, tokom svete mise, održane na praznik Presvetog Trojstva, osveštao katedralni župnik, generalni vikar Robert Pašćik.

 

Dete Isus je predstavljeno sa krunom na glavi. U levoj ruci drži zlatnu jabuku koja predstavlja zemljinu kuglu, a desnom rukom pruža blagoslov.

 

Pročitajte još: Od ponedeljka online predavanja u Školi za pripremu trudnica

 

– Ovaj kip Praškog Malog Isusa je u katedralu prenet iz jednog doma za siročad. Dao sam nalog da se restauriraju kruna i dva plašta, a nameravam da naručim još plaštova – rekao je katedralni župnik Robert Pašćik.

 

kip praškog malog isusa
Foto: Zrenjaninska biskupija

 

Kip je smešten na pomoćni oltar, sa desne strane crkve, u staklenu vitrinu sa led osvetljenjem. Prilikom venčanja mlade se, na tom pomoćnom oltaru, mole pred slikom Sekelj Bertalanove Bogorodice.

 

– Svrha toga je da mole za dečji blagoslov, te je bilo logično da tu smestimo i kip Praškog Malog Isusa – istakao je Pašćik.

 

Podsetimo, u Velikom Bečkereku su Milosrdne sestre Svetog Križa držale rimokatolički dom za siročad, od 1908. do 1947. godine. Dom je bio smešten u tadašnjoj Nemačkoj ulici (danas ulici Žarka Zrenjanina), a zgrada je srušena 1963. godine.

 

kip praškog malog isusa
Foto: Zrenjaninska biskupija

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz