Društvo Vesti Zrenjanin

Kada se vaše dete može vratiti sportu i treningu nakon preležane virusne infekcije?

dete na treningu
Foto: Pexels

Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga kako i koliko dugo je dete bilo bolesno. Kada se razbolite, lekari vam obično savetuju da je najbitnije da se odmarate, smanjite napore i fizičku aktivnost i da budete dosta hidrirani.

 

Kada govorimo o deci koja imaju grip ili neku drugu virusnu infekciju, zaustavljanje njihove prirodne potrebe da tokom dana budu aktivna može biti izazov za roditelje. Deca koja redovno idu na neku vrstu treninga i koja su navikla da imaju aktivnosti i obaveze tokom nedelje, mogu da u ovakvim situacijama imaju preveliku želju da se što pre vrate redovnim fizičkim aktivnostima. Ona brinu da će „zaostati“ u odnosu na drugu decu po pitanju kondicije.

 

U ovakvim situacijama roditelji moraju da budu strogi i da ne dozvole deci aktivnosti sve dok izabrani lekar ne da dozvolu za to. Odmaranje posle preležane virusne infekcije posebno je bitno za decu koja se bave sportom. Na taj način ona će se potpuno bezbedno vratiti takmičenju.

 

Kako znati kada je bezbedno za povratak sportskim aktivnostima?

 

Veliki procenat dece nakon preležane virusne infekcije može da se vrati redovnim aktivnostima i sportu nakon nestanka simptoma bolesti. Ali, ukoliko su simptomi bili izraženiji, roditelji moraju biti oprezniji. Konsultacija sa lekarom je u tom slučaju obavezna. Takođe, roditelji treba o tome da obaveste i sertifikovanog personalnog trenera sa kojim njihovo dete praktikuje treninge u klubu ili u fitnes centru, kako bi on na licu mesta mogao da isprati da li eventualno pri povratku aktivnostima kod deteta primećuje neke znake umora ili neuobičajene reakcija organizma.

 

Umor je vrlo česta pojava nakon gripa i raznih virusa, a to se posebno primeti tokom treninga i same aktivnosti. Zapušeni sinusi, nelagodnost u grudima i kratak dah su pojave koje se mogu javiti tokom povratka dece redovnim aktivnostima. U nekim situacijama virus može uticati i na srce i na unutrašnje organe. Zbog toga se deca nakon ponovnog započinjanja trenažnog procesa moraju detaljnije posmatrati. Trener i roditelj moraju da razgovaraju sa njima da bi saznali kako se fizički osećaju.

 

Blagi simptomi virusa

 

Ovde govorimo o klasičnoj i tipičnoj infekciji gornjih disajnih puteva. Virusni simptomi traju manje od sedam dana i ne uključuju visoku temperaturu duže od tri dana. Deca se mogu vratiti sportu relativno brzo. Uobičajeno vreme je oko deset dana koliko je dovoljno da se organizam regeneriše a simptomi povuku. Nije loša ideja da se ipak ode kod lekara na kontrolni pregled pre povratka sportskim aktivnostima.

 

Umereni simptomi virusa

 

U ovom slučaju deca imaju simptome duže od sedam dana i temperatura je prisutna duže od četiri dana. Često se javlja kašalj i virusna infekcija je zahvatila i pluća. Uobičajeno vreme pauze je 15 i više dana dok se simptomi ne povuku i dok se sav sekret iz pluća ne izbaci van tela. Ukoliko su deca imala bolove u grudima i teškoće sa disanjem to treba naglasiti lekaru kako bi uradio EKG i proverio srčanu radnju kod deteta. Ukoliko je EKG normalan, povratak sportu ide redovnim putem.

 

Teži simptomi virusne infekcije

 

U retkim i ozbiljnim slučajevima virusne infekcije mogu biti težeg oblika i mogu uticati na više sistema organa. Nekada dođe do ozbiljnijih poremećaja disanja i postoji potreba da se lečenje nastavi u jedinici intenzivne nege. Kod ovakve konstelacije stvari dešava se da virus izazove miokarditis tj. upalu srčanog mišića. Ovo je ozbiljno stanje i zahteva veliki oprez pri povratku sportskim aktivnostima. Čak i ako simptomi nestanu prilično brzo, preporuka je da se treninzi odlože za 3-6 meseci kako bi organizam i srčani mišić mogli da odmore i da se regenerišu.

 

Ovde je vrlo bitno naglasiti da te male promene do kojih može doći na srčanom mišiću nisu vidljive na pregledu, EKG-u ili čak ultrazvuku srca. Iz ovog razloga odmor je najbolji i najbezbedniji protokol. Trener mora da objasni roditeljima da u slučaju prevelikog napora pri treningu može doći do izlaganja riziku i pojava aritmija tj. nepravilnog rada srca. Imperativ je dozvoliti srcu da se oporavi od infekcije i upale.

 

povratak sportskim aktivnostima
Foto: Pexels

 

Znaci miokarditisa

 

Miokarditis se može brzo pojaviti. I zato, ukoliko je dete bilo duže bolesno moraju se posmatrati reakcije tela pri povratku u redovan dnevni ritam. Dakle, hodanje uzbrdo, nošenje težih stvari, penjanje uz stepenice, sve su ovo aktivnosti gde roditelj može uočiti sledeće simptome:

 

– Poteškoće sa disanjem;

 

– Duboki uzdasi i veća potreba za kiseonikom;

 

– Stalni bol u grudima;

 

– Ubrzan rad srca čak i 3 minuta posle aktivnosti;

 

– Nepravilan rad srca, preskakanje i treperenje srca;

 

– Vrtoglavice, nesvestice i krize svesti – onesvešćivanje.

 

Ukoliko roditelj primeti bilo koji od ovih simptoma nakon preležanog težeg oblika virusne infekcije, obavezno se rade pregledi i konsultacije sa lekarom. Mora se utvrditi da li je to miokarditis ili samo posledica teže virusne infekcije i iscrpljenosti organizma. Evo još nekih simptoma koji se mogu pojaviti:

 

– Otežano disanje zbog tečnosti u plućima;

 

– Hroničan umor;

 

– Manjak energije;

 

– Neraspoloženost, zbunjenost;

 

– Promene u mentalnom statusu deteta;

 

– Mučnina, povraćanje.

 

NAJBITNIJA STVAR KOJU RODITELJI MORAJU DA ZNAJU JE TA DA NE ŠALJU DECU NA TRENINGE AKO NISU 100% ZDRAVA. BEZBEDNO BAVLJENJE SPORTOM JE SAMO UKOLIKO JE DETE POTPUNO OPORAVLJENO NAKON PRELEŽANOG VIRUSA.

 

Marko Aleksandrić,

profesor sporta i fizičkog vaspitanja

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz