Društvo Vesti Zrenjanin

Jevrejskoj opštini Zrenjanin vraćeni objekti u Miletićevoj ulici

jevrejskoj opštini zrenjanin vraćeni objekti u miletićevoj ulici

Jevrejskoj opštini Zrenjanin vraćena su dva stambena objekta i građevinsko zemljište na kojima se oni nalaze, u Miletićevoj ulici broj 49, u Zrenjaninu, objavila je Agencija za restituciju.

 

Ova dva, ali i još tri objekta na istoj adresi, bili su imovina zrenjaninskog Jevrejina Isidora Isa Fenjveša i njegove supruge Ilone rođene Gold.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pada vrednost “Fabrike vode”: Postrojenje sad može i upola cene

 

U pitanju je bila porodična kuća sa dvorištem, a na placu su bile i dve sušare za kukuruz.

 

Fenjvešima je imovina oduzeta 1943. godine. Isidor i Ilona su žrtve Holokausta, a kako iza njih nije bilo živih naslednika, imovinu je Agencija za restituciju vratila Jevrejskoj opštini.

 

Od pet objekata na placu, tri su bila u svojini grada Zrenjanina i otkupljena su. Preostala dva, koja su sad vraćena, i dalje su u svojini grada i koristila su se kao poslovni prostor.

 

Grad taj prostor nije menjao niti izdavao, tako da je moguće vratiti ga u obliku u kom je bio i kada je oduzet Fenjvešima.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Prema podacima Agencije za restituciju Republike Srbije, Jevrejskoj opštini Zrenjanin je do sada vraćeno sedam stanova, tri poslovna prostora i pet zgrada. Vraćeno je i više od 325 hektara poljoprivrednog zemljišta, kao i 442 kvadratna gradskog građevinskog neizgrađenog zemljišta u Zrenjaninu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • E baš lepo!!! Umesto da svi gradjani Zrenjanina imaju koristi od imovine njegovih sugradjana koji su stradalim a nisu nimali naslednike, sada SAMO Jevreji uživaju u tome. I koga u osnosvi predstavlja ta organizacija? Takav zakon može biti donet samo u ovakvoj nazovi državi kao što je Srbija. SRAMOTA!!!!

sinovoz