Društvo

JEDAN OD TRI NAJLEPŠA GRADA: Kako turisti da provedu četiri dana u Zrenjaninu

ZRENjANIN – Zrenjanin se, uz Suboticu i Vranje, našao na listi tri najlepša grada u Srbiji koja bi trebalo posetiti, preneo je portal “Jugmedia” podatke sa sajta globalne platforme za avanturiste, čiji je fokus usmeren na kulturu, umetnost, hranu i arhitekturu. Rang lista napravljena je u okviru projekta “World #1 Vip Travel Club”, koji je počeo u septembru.

zrenjanin-centar
Centar Zrenjanina – pogled sa Katoličke crkve

A kako turisti na najlepši način mogu da provedu vreme u našem gradu i ponesu uspomenu na Zrenjanin?

Javno preduzeće “Turistički centar grada Zrenjanina” je, na nedavno završenom Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, gostima predstavilo četvorodnevni program boravka u gradu na Begeju, namenjen organizovanim grupama turista.

Prvi dan, po zamisli Turističkog centra, obuhvata dolazak u Zrenjanin u jutarnjim časovima, smeštaj u odabrani objekat, ručak, obilazak starog jezgra grada, zatim stalne postavke Narodnog muzeja, Galerije savremene umetnosti… I, naposletku, večera i noćenje.

Drugog dana, nakon doručka, za posetioce je predviđen odlazak do izletišta Prirodnog rezervata “Carska bara”, ukrcavanje na čamac ili brod i obilazak rezervata sa 250 različitih vrsta ptica. Posle toga, sledi odlazak u Belo Blato, romantično selo, specifično po svojoj multikulturalnosti, i ručak u turističkom seoskom domaćinstvu “Lujza”. Onda je na redu odlazak do jezera “Joca”, koje je najbolji prirodni revir za pecanje štuke u regionu, površine 700 hektara, i popodnevno pecanje. Večera u etno restoranu i noćenje na kraju su drugog dana turističkog boravka u Zrenjaninu.

Etno centar "Lujza" u Belom Blatu
Etno centar “Lujza” u Belom Blatu

Turistički centar trećeg dana preporučuje ravničaranje po Mužljanskim ritovima, a u letnjim mesecima kupanje na Peskari ili odlazak na Trap strelište, koje se nalazi 8 kilometara od centra Zrenjanina. Posetioci se tamo mogu oprobati u pucanju na glinene golubove. Trap strelište je opremljeno automatskom mašinom za izbacivanje golubova i poseduje pet pucačkih mesta sa pulofonima, nadstrešnicom, kontrolnom kućicom… Popodne je namenjeno za ručak u restoranu na Peskari ili na nekom od mužljanskih salaša. Po povratku u hotel ili smeštaj u domaćoj radinosti sledi slobodno vreme, a u večernjim časovima odlazak u etno kompleks, na domaćinsku večeru uz tamburaše.

Četvrti dan boravka u Zrenjaninu, po programu Turističkog centra, obuhvata odlazak u Kaštel u Ečki, obilazak dvorca i mogućnost odlaska na obližnji sportski aerodrom, jedan od najstarijih aerodroma C klase u Evropi. Avanturisti se mogu oprobati u skakanju padobranom iz aviona. Ovim planom predviđena je i šetnja i grofovski ručak u lovačkom dvorcu, posle čega turistima sledi povratak kući.

Sve informacije za ovakav i slične aranžmane zainteresovani mogu dobiti u Turističko informativnom centru Zrenjanin – 023 581 890. 

Kaštel Ečka
Kaštel Ečka
Podeli članak
sinovoz
FAM