Društvo Vesti Zrenjanin

Izmerena visoka koncentracija polena ambrozije u vazduhu

visoka koncentracija polena ambrozije

Institut „BioSens“ iz Novog Sada je tokom septembra izmerio visoke koncentracije polena ambrozije na teritoriji grada Zrenjanina, objavio je Zavod za javno zdravlje Zrenjanin.

 

Visoke koncentracije, koje su zabeležene, mogu izazvati veoma jake alergijske reakcije kod ljudi.

 

U periodu od 7. do 13. septembra svakodnevno je rađen monitoring i analize su pokazale da je svakog dana koncentracija polena ambrozije bila visoka.

 

PROČITAJTE JOŠ: OGREV predstavlja: Razvedrimo tmurne dane jesenjom AKCIJOM!

 

Umereno visoka koncentracija polena trave izmerena je 13. septembra. Ovakva koncentracija kod alergičnih može izazvati alergijske reakcije.

 

Ambrozija spada u opasne alergene koji izazivaju tegobe kod oko deset odsto ljudske populacije. Kod ljudi polen ambrozije je uzročnik 75 odsto svih polenskih alergija pri čemu ne postoji starosna granica za pojavu osetljivosti. Kod najosetljivijih osoba 8 do 20 polenovih zrna u jednom kubnom metru vazduha može da izazove jake alergijske reakcije.

 

Ambrozija izaziva i niz zdravstvenih problema kao što su respiratorne smetnje (polenska kijavica, sezonski otitis, astma), digestivne i urinarne smetnje (povraćanje, bolove u stomaku, dijareju i urinarne infekcije) i reakcije na koži (koprivnjača, angioneurotski edem i ekcem).

 

Simptomi nisu uvek opasni po život, ali smanjuju efikasnost u poslu, te uzrokuju značajne gubitke radnih dana.

 

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine je putem EU projekta “Podrška životnoj sredini bez alergena” nabavio aeropalinološke merne stanice za merenje polena u vazduhu tzv. „klopkama” za polen. One su instalirane u pet lokalnih samouprava – Zrenjaninu, Somboru, Vrbasu, Sremskoj Mitrovici i Kikindi.

 

Monitoring polena u vazduhu na teritoriji AP Vojvodine sprovodi Prirodno–matematički fakultet u Novom Sadu, sa podizvođačem Institutom “BioSens”.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM