Društvo

IZLOŽBA POVODOM OBELEŽAVANJA DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM

ZRENJANIN – Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 9. maja, u 19 časova, biće otvorena izložba pod nazivom „Kultura sećanja: Ko ne pamti iznova proživljava“, čiji su autori Silvija Krejaković i Suzana Novčić, viši kustosi Narodnog muzeja Kraljevo.

Na groblju bližnjih
Na groblju bližnjih

Izložba je nastala povodom obeležavanja oktobarske tragedije u Kraljevu 1941. (streljanja civilnog stanovništva) i bavi se načinom pamćenja i sećanja na ovaj događaj, koji je brutalno promenio istoriju grada, strukturu njegovog stanovništva, ali pre svega razorio lične i porodične živote. Univerzalnost teme bila je stoga inspirativna za dva odeljenja Narodnog muzeja u Kraljevu – istorijskog i Odeljenja istorije umetnosti.

Sa narativa preživelih talaca i porodica koje su izgubile bližnje i autentičnih istorijskih izvora, izložba se usmerava na različita ispoljavanja kulture sećanja o oktobarskoj tragediji. Takođe, jedna od tema kojom se izložba bavi je i način na koji je kroz političke govore politizovala prošlost. Mapa zločina i istorijski podaci iz istraživanja o njegovim žrtvama, ali i načini na koji se prošlost memorijalizovala predstavljeni su na 20 panoa.

Na izložbi je takođe predstavljeno i 50 slika, grafika i crteža umetnika bivše Jugoslavije inspirisane tragedijom. Slike koje su priznati umetnici, među kojima su Cuca Sokić, Miodrag B. Protić, Maksim Sedej, Voja Stanić, Miha Maleš, Oton Polok i drugi poklonili sedamdesetih godina za planirani muzej u Spomen – parku, a koji nije zaživeo, čine jedinstvenu zbirku „Jugoslovenski slikari za Spomen – park“ u Umetničkom odeljenju NMK.

Izložba će u Narodnom muzeju Zrenjanin trajati do 25. juna, a nadležni kustos je istoričarka Vladislava Ignjatov.

Podeli članak
Tagovi
sinovoz
FAM