Društvo Vesti Zrenjanin

Istraživanje o zdravlju stanovništva, podaci se prikupljaju na dva načina

istraživanje o zdravlju stanovništva
Foto: Pixabay

Od 1. oktobra do 30. decembra na teritoriji Srbije biće sprovedeno istraživanje o zdravlju stanovništva Srbije. U pitanju je nacionalno istraživanje koje će, prvi put kao nosilac istraživanja, sprovesti Republički zavod za statistiku. Posao će biti obavljen u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije i Ministarstvom zdravlja.

 

Istraživanjem će biti obuhvaćeno oko 6.000 slučajno izabranih domaćinstava u Srbiji. Predmet istraživanja biće odraslo stanovništvo starosti petnaest godina i više, kao i deca i omladina uzrasta od pet do četrnaest godina.

 

Glavni cilj istraživanja je da se, na osnovu reprezentativnog uzorka stanovništva, dobije opis zdravstvenog stanja populacije.

 

– Pilot istraživanje čiji je cilj da se proveri metodologija već je u toku. U narednom periodu biće formirani timovi koji će proći posebnu obuku – kaže za portal zrenjaninski.com Dragan Kuzmić, rukovodilac područne jedinice Republičkog zavoda za statistiku u Zrenjaninu. – U istraživanje će biti uključena i domaćinstva iz srednjeg i severnog Banata. Biće formirana dva tima za srednji Banat i jedan za severni. U timovima će biti anketar i jedan medicinski radnik, srednje, više ili visoke stručne spreme – ističe Kuzmić.

 

Pročitajte još: Uginuo labud na centralnom jezeru, leš odnet na ispitivanje

 

Cilj istraživanja je da se dobiju informacije o tome kako ljudi doživljavaju svoje zdravlje i do koje mere koriste zdravstvenu zaštitu. Biće ispitivani i o tome kako se brinu o svom zdravlju – prihvatajući određene stilove života ili oslanjajući se na preventivne i druge zdravstvene usluge.

 

U istraživanju o zdravlju stanovništva Srbije koristiće se dva načina prikupljanja podataka. Radiće se intervju „licem u lice”, odnosno prikupljanje odgovora na pitanja u toku komunikacije između anketara i ispitanika. Takođe, biće moguće i samopopunjavanje upitnika od strane ispitanika, bez učešća anketara. Tokom sprovođenja istraživanja obaviće se i osnovna antropološka merenja (visina, telesna masa) i merenje krvnog pritiska anketiranih lica.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM